İlişkileri sürdürün 'lobicilik' yapın

Başbakan Yıldırım, geçtiğimiz günlerde bir araya geldiği işadamlarına şu mesajları verdi: Rusya, Mısır, İsrail ve Suriye ile ticari ilişkilere devam edin. Bizim için lobicilik yapın. Daimi düşmanlık olmaz. İş dünyası da talebi, ''O ülkelerle ilişkisi iyi olan iş adamlarından istifade ediyoruz'' diye yanıtladı.

1

MİRAY ÇİMEN

Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz günlerde görüştüğü iş dünyasının temsilcilerine, bölge ülkeleriyle ticaret konusunda önemli uyarılarda bulundu. Yapılan toplantıda; Rusya, Mısır, İsrail ve Suriye ile olan ilişkilerin masaya yatırıldığı öğrenildi. Yıldırım’ın "Bu ülkelerle ticari ilişkilere devam edin. Bizim için lobicilik yapın" dediği belirtildi. 

Daimi düşmanlık olmaz

İş dünyası temsilcilerinin ise her ülkede güçlü olan iş adamlarından destek aldıklarını belirterek, "O ülkelerle ilişkileri geliştirmek için bu isimlerden istifade ediyoruz" mesajı verdikleri öğrenildi. Başbakan Yıldırım, geçtiğimiz günlerde Çankaya Köşkü’nde bir grup işadamıyla bir araya gelmişti. Toplantıda Yıldırım’ın, ilişkilerin zayıfladığı Rusya, Mısır, İsrail ve Suriye’ye ilişkin 'daimi düşmanlık olmaz' mesajı verdiği belirtildi. 

Her türlü desteği veririz

Görüştüğü iş dünyası temsilcilerine, “Mısır’la ve diğer ülkelerle ticari ilişkilere devam edin. Bir sıkıntı yok. Ticaretin gelişmesi için alttan alta yayılmanız lazım" dediği öğrenilen Yıldırım'ın, iş dünyasının, güçlü ilişkileri olan ülkelerde lobicilik faaliyetinde bulunmasını istediği de belirtildi. Ayrıca Yıldırım’ın, hükümetin de iş dünyasına bu konularda ve özellikle problemli yerlerde her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söylediği kaydedildi.

Kim, hangi ülkede etkiliyse...

Diğer taraftan İş dünyasından kimin hangi ülkede etkili olduğuna bakarak, o isimden istifade ettiklerini söyledikleri belirtirken, "Bu aslında yıllardır yapılan bir şey. İşadamlarımız, kendi kurmuş oldukları ilişkiler çerçevesinde o ülkeyle bizim aramızdaki ilişkinin gelişmesi için gerekeni yapıyorlar. Hiç kimse boş durmuyor. İlişkiler için iş adamlarımızın yardımlarından istifade ediyoruz. Onların hinterlandından yararlanıyoruz" dediği kaydedildi.

Yatırım yaptıkça sözümüz artıyor

İş dünyası temsilcilerinin ise Mısır’la ticari ilişkileri devam ettiklerini belirterek, Rusya’da sıkıntı yaşadıklarını söyledikleri öğrenildi. Lobicilik yapıldığının altını çizen temsilcilerin, "Buna iş diplomasisi diyoruz. Yatırım yaptıkça o ülkelerde sözümüz daha çok artıyor. O zaman siyasi ilişkilere etki yapmanız söz konusu" dediği kaydedildi.