İlaç ve savunmanın geleceği TARLA'da

Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı TARLA, Türkiye'de katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini sağlayacak. İlaç ve savunma sektörlerine yönelik son teknolojiler Ankara'da faaliyet gösteren TARLA'da geliştirilecek.

Ankara Üniversitesi koordinatörlüğünde 2006'da Gölbaşı'nda kurulan Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı TARLA, ülkemizde katma değerli ürünlerin geliştirilmesine katkıda bulunuyor. TARLA'da yerli olarak kurulumu yapılan "elektron hızlandırıcısı demet hattı" tamamlanarak serbest elektron lazeri üretilecek. Böylece fizik, kimya, biyoloji alanında yapılacak yeni teknolojilerin bilimsel araştırmaları ve testleri üretilen lazerle yapılacak. 20 milyon elektron voltluk ilk elektron hızlandırıcı nisanda devreye girecek.

HASTALIKLARI TEŞHİS EDECEK

Sistemin 2026'da tam kapasite tamamlanarak "Türkiye'nin ilk serbest elektron lazeri" üretimine başlanması hedefleniyor. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, "TARLA, 2026'dan sonra Türkiye'nin dünyada adını çok duyacağı ilaç sektörü, savunma sanayi ve ileri teknolojik ürünlerin üretildiği, ülkemizde bilgi ve teknolojinin üretime dönüştüğü bir merkez haline gelecek. TARLA, ayrıca kanser, nörolojik ve diğer hastalıkların teşhisi ya da tedavisinde, uzay çalışmalarında ileri araştırma yapan bir merkez olacak" dedi.