İlaç devinden Türkiye'ye 1 milyarlık ‘yerel' yatırım

Küresel ilaç devi Boehringer Ingelheim, Abdi İbrahim işbirliğiyle Türkiye'de ‘yerelleştirme yatırımı' yapacak. Orta vadede 150 milyon TL olacak yatırımın uzun vadede aşamalı olarak 1 milyar liraya ulaşması bekleniyor.

Küresel ilaç firmalarından Almanya merkezli Boehringer Ingelheim, Türkiye'de yerelleşme planlarını ilaç sektörünün önemli oyuncularından Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret AŞ işbirliğiyle hayata geçirecek. Söz konusu işbirliğine ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, "Ülkemizin ilaç tedarikindeki güvenliğine katkı sağlayan bir işbirliği ve yatırım olacağını görüyorum" diye konuştu.

YATIRIMLAR ARTACAK

Türkiye'nin daha fazla ilaç yatırımı alabileceğini aktaran Dağlıoğlu, Türkiye'nin yılda yaklaşık 35 milyar dolarlık sağlık harcamasının bulunduğunu ve 8 milyon dolar civarında da ilaç pazarının olduğunu, diğer coğrafyalara ulaşmada ciddi bir potansiyel sunduğunu söyledi. Ekonomi Reform Programı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sağlık Endüstrileri Başkanlığı'nın kurulacağını duyurduğunu anımsatan Dağlıoğlu, "Bu kurumun faaliyete geçmesiyle bu alandaki yatırımlar artarak devam edecek" dedi. Boehringer Ingelheim META Bölgesi Yönetici Direktörü ve İnsan Sağlığı Birimi Başkanı Mohammed Al-Tawil ise, Türkiye'nin, bölgenin en önemli ülkesi olarak ön plana çıktığını söyledi. Al-Tawil, "Boehringer Ingelheim, 1994'ten bu yana Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Yerelleşme ajandamız kapsamında, diyabet, merkezi sinir sistemi ve kardiyovasküler hastalık alanlarında yenilikçi ve öncü ürünlerini Türkiye'de üreteceğiz" diye konuştu.

Burak Dağlıoğlu (ortada), Mohammed Al-Tawil (solda) ve Süha Taşpolatoğlu (sağda) toplantıda yatırım planlarını anlattı.

HEDEF İKİ KUTUDAN BİRİ

Mohammed Al-Tawil, şunları söyledi: "Abdi İbrahim ile işbirliği halinde yürüttüğümüz yerelleşme projemiz, Almanya ve Türkiye arasında önemli bir teknoloji ve know-how transferine de zemin hazırlıyor. Yerelleşme çalışmaları sonuçlandığında, 5 yıl içerisinde insan sağlığı portföylerinde her 2 kutu ilaçtan 1'inin Türkiye'de üretilmesi planlanıyor. Yatırım kapsamında, firmamız tarafından orta vadede yaklaşık 150 milyon TL düzeyinde bir yatırımın ülkemize kazandırılması, uzun vadede ise aşamalı olarak yapılacak yatırımların toplam 1 milyar TL'ye ulaşması bekleniyor."

TÜRKİYE 7 AYDA 5 MİLYAR DOLAR ÇEKTİ

Burak Dağlıoğlu, Türkiye'nin ilk 7 ayda 5.85 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım çektiğini, bu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 47'lik bir artışı ifade ettiğini belirtti. Türkiye'nin başarısının birçok uluslararası yatırımcıyla yaptıkları toplantıda ele alındığını anlatan Dağlıoğlu, "Hepsinin ortak söylemi Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğu yönünde" diye konuştu.

HİPERTANSİYON İLAÇLARI ÜRETECEK

ABDİ İbrahim CEO'su Süha Taşpolatoğlu da, şöyle konuştu: "Bu anlaşma doğrultusunda hipertansiyon tedavisine yönelik kullanılan ürünleri Türkiye'de ve Cezayir'deki Abdi İbrahim Tesisleri'nde üreteceğiz. Bu işbirliğiyle Türkiye'nin 'İlaçta Yerelleşme' hareketine büyük katkı sağlayacağız. Şartlar ne olursa olsun yatırımdan vazgeçmiyoruz."