İkinci yüzyıl hedefi teknolojik üs olmak

Türkiye'nin teknolojide tüketici değil üretici ülke olma hedefiyle hareket ettiğine dikkat çeken Ömer Fatih Sayan, “Cumhuriyetin 100. yılına yakışır şekilde ülkemizi yüksek teknoloji üretim üssü haline getireceğiz. Türkiye'nin 100 yılı, dijitalin 100 yılı olacak” dedi.

Bireylerin, şirketlerin ve ülkelerin olmazsa olmazı haline gelen teknoloji ve bilişimin yol haritasının belirlenmesi, geliştirilmesi için her yıl düzenlenen Bilişim Zirvesi'nin 23'üncüsü sona erdi. Zirvenin açılış oturumunda video mesaj ile katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan milli teknoloji hamlesi vizyonu çerçevesinde yüksek teknoloji ürünlerini ülkemizde yerli ve milli imkanlarla üretebilmenin önemine vurgu yaptı. Sayan: "Türkiye olarak, teknolojiyi sadece kullanıcı değil, üretici bir ülke olma hedefiyle hareket ediyoruz. Cumhuriyetin 100. yılına yakışır şekilde ilerleyen çalışmalarımızla, ülkemizi yüksek teknoloji üretim üssü haline getireceğiz. Türkiye'nin 100 yılı, dijitalin 100 yılı olacak" dedi.

101 TEKNOPARK VAR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu da Türkiye'de 101 teknopark içinde yer alan 10 bin firma ve 1600 Ar-Ge tasarım merkezinin 100 bin Ar-Ge personeliyle teknoloji geliştirdiğini söyledi. Kamu sektörünün itici gücünün bilişim olduğunu vurgulayan Çoştu, bakanlık olarak hayata geçirdikleri projeleri de şöyle aktardı: "Kamu olarak bulut bilişim uygulamalarını teşvik etmek için strateji oluşturuyoruz. Veri merkezi kapasitemizi artırıyor, büyük veri merkezlerini ülkemize çekmek için çalışmalarımız devam ediyoruz. Yasal düzenlemeleri hızlandırarak sınır ötesi veri paylaşımını teşvik ediyoruz. Bakanlık olarak ve kamu olarak ciddi bir teşvik mekanizması yürütüyoruz. Yapay zeka çalışmalarında ivme kazanmayı hedefliyoruz ve bilişim sektöründeki işbirliklerimizi artırmayı planlıyoruz. Sektör kampüs programı ile üniversite öğrencilerini sektöre hazırlıyoruz. İŞKUR ile işbirliği yaparak bilişim sektörüne hitap edecek bir yapı kuruyoruz. Yapacak çok işimiz var ve bu potansiyeli birlikte işbirliğiyle değerlendirebiliriz."

YENİ SAĞLIK VERİ PLATFORMU YOLDA

E-nabız, merkezi hekim randevu sistemi gibi uygulamalarıyla kamunun en etkili dijitalleşen bakanlıklarından biri olan Sağlık Bakanlığı, önümüzdeki dönemde teknolojik yeniliklere devam edecek. T.C. Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz, sağlık uygulamalarıyla yurtdışında fark yaratmak için yapacakları çalışmaları anlattı: "Hedefimiz, kamunun elindeki verileri kullanarak yapay zeka ile gerçekleştirilebilecek çalışmalara odaklanmak. Sağlık, gerçekten fark yaratabileceğiniz bir alan, bu nedenle tüm çabamızı buraya yoğunlaştırdık. Zaten farklı kişiselleştirilmiş tıp gibi çalışmalarımız var, ancak ayrıca yeni bir sağlık veri platformunu hayata geçireceğiz."

BÜYÜME POTANSİYELİ YÜKSEK

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul, konuşmasında Türkiye'deki bilişim sektörü rakamlarını paylaştı: "2021 yılı verilerine göre Türkiye, GSYH'na (OECD'de 13'üncü) kıyasla küresel BT pazarında küçük-orta ölçekli bir satıcı ve alıcıdır. Yani büyüme potansiyelimiz yüksek ama performansı gelişim gerektirir. Donanımda (mal) dış ticaret açığı yılda %2,6 artarken, yazılımda %0,9 azalıyor. Büyük ölçekli olmayı gerektiren donanım yerine, odak noktamızın yazılım olması gerekiyor. BT sektöründe kamunun destek artışına (%53) kıyasla BT ihracat artışı (%15) yavaştır."