Düzenlemeyle yeni dönemde 1 yıl içinde 3’ten fazla araç satanlara yaptırım uygulanacak. 2. el araç alım satımı yapanlar ise 31 Ağustos’a kadar yetki belgesi almak zorunda. Düzenlemeyle fiyatı yükseltmek için ‘Serdar Bey’e opsiyonlanmıştır’ şeklinde verilen ilanlara da düzenleme geliyor. İlanlarda tüketicileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer verilemeyecek, bu yükümlülüklere uymayan işletmelere para cezası uygulanacağı gibi yetki belgesi de iptal edilebilecek.
SON GÜN 31 AĞUSTOS
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ikinci el taşıt ticareti yapan ve yetki belgesini bugüne kadar almayan işletmelerin 31 Ağustos 2020’ye kadar yetki belgesi almaları gerektiğine dikkat çekerek satışı yapılan taşıt sayısı hesaplanırken Türkiye Noterler Birliği’nden alınan verilerin esas olacağını söyledi. Pekcan, aynı kişinin hem kendi adına hem de vekaleten yaptığı tüm satışların dikkate alınacağını bildirdi.
İLANLARA DÜZENLEME
Pekcan, ikinci el ticaretine yönelik ilan yapan işletmelerin, tüm ilanlarında yetki belgesi numarasına yer vermek ve yetki belgesindeki işletme adı veya unvanını kullanmak zorunda olacağına dikkati çekerek şu bilgileri verdi: “İlanlarda tüketicileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer verilemeyecek. Vatandaşlarımızın, ticari faaliyet kapsamında olmayan ikinci el taşıt ilanlarına ise herhangi bir kısıtlama yok. İlan siteleri için getirilen bu kurallar 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek.” Pekcan ikinci el taşıt alım satımındaki nakit ödemelerde ‘Güvenli Ödeme Sistemi’nin kullanılmasının zorunlu hale getirildiğini de belirtti.
3’ten fazla araç satanlara yaptırım
• İkinci el taşıt ticareti yapan ve yetki belgesini bugüne kadar almayan işletmelerin 31 Ağustos 2020 tarihine kadar yetki belgesi almaları gerekiyor.
• Bir takvim yılı içinde 3’ten fazla taşıt satışı ticari faaliyet kabul edilecek ve kayıt dışı faaliyetler takip edilerek yaptırım uygulanacak.
• Artık ikinci el ticaretine ilişkin iş yeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olmayan işletmelere yetki belgesi verilmeyecek.
• İlanlarda tüketicileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer verilemeyecek, uymayan işletmelere para cezası uygulanacağı gibi yetki belgesi de iptal edilebilecek.
• Ekspertiz raporunun satıştan önceki üç gün içinde alınması gerekecek, bu süre içinde alınmaması durumunda, rapor alınmamış gibi işlem görecek.
• İkinci el taşıt alım satımındaki nakit ödemelerde ‘Güvenli Ödeme Sistemi’nin kullanılması zorunlu hale getirildi. Böylece yaşanan dolandırıcılık ve sahtecilik faaliyetleri ile çalınma riskleri bertaraf edilecek.