Uzman isim açıkladı: İkinci elde 'talebe bağlı' fiyat düşüşleri sürecek

İkinci el otomobil pazarında ekim 2020'den itibaren başlayan düşüş trendi devam ediyor. Aksam.com.tr'ye konuşan otomotiv uzmanı Erol Şahin, pazardaki düşüş trendiyle birlikte, fiyatlarında aynı oranda gerilediğini ifade ederek, ''Türkiye'de fiyatları belirleyen ana unsur her zaman talep olmuştur, talep düşünce fiyatların düşmesi de kaçınılmaz oldu ve olacaktır da...'' açıklamasında bulundu.

AKSAM.COM.TR

ÖMER FARUK AKTAŞ

İkinci el otomotiv pazarında 2018 yılının ikinci yarısında başlayan yükseliş trendi, ekim 2020'den itibaren düşüşe geçti. Pazardaki düşüş ise talebe bağlı olarak otomobil alacaklar için avantajlı bir yöne evrildi.

Aksam.com.tr'den Ömer Faruk AKTAŞ'a konuşan Otomotiv uzmanı Erol Şahin, ikinci el otomobil pazarının 2018'in ikinci yarısında yaşanan kur krizi ile birlikte yatay fiyat seyrine geçtiğini hatırlatarak, "Üstüne 2018 Kasım-2019 Haziran ayları arasında uygulanan ÖTV ve KDV indirimi ile de hem durgunlaşmış hem de fiyat olarak yerinde saymıştı." dedi.

Şahin, "2019 kasım itibari ile düşen faizlerin etkisi, sıfır araç stoğundaki azlık nedenli fiyatlar olması gereken seviyelere çıkmaya başladı" diyerek, otomobil fiyatlarında 2020 mart itibari ile fabrika üretimlerin durması ve arzın düşmesi sonucu normal seviyenin üzerine çıktığını ifade etti.

Erol Şahin, fiyatların yükselişinde düşük faizli kredinin cazibesi, pandemi nedenli ulaşımda bireyselleşme ve otomobilin kar merkezi olarak görülmesinin etkili olduğunu açıkladı.

İKİNCİ ELDE 'TALEBE BAĞLI' FİYAT DÜŞÜŞLERİ SÜRECEK

"Şimdi ise ikinci el pazarı ekim 2020 tarihinden bugüne kadar sürekli bir düşüş içerisinde" diyen Otomotiv uzmanı Erol Şahin, fiyatların da aynı oranda gerilediğini vurgulayarak, "Türkiye'de fiyatları belirleyen ana unsur her zaman talep olmuştur, talep düşünce fiyatların düşmesi de kaçınılmaz oldu ve olacaktır da..." dedi.