İkinci el konutta satışlar %24, fiyatlar %127 arttı

İlk çeyreğe ilişkin ‘İkinci El Konut Piyasası Raporu'na göre, ikinci el konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 arttı. İlk çeyrek sonu itibarıyla fiyatlarda da yıllık yüzde 127 yükseliş yaşandı.

Konut fiyatlarındaki rekor yükseliş devam ediyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) ve Endeksa.com işbirliğiyle hazırlanan 2022 yılı 1. çeyreğine ilişkin 'İkinci El Konut Piyasası Raporu' açıklandı. Rapora göre, yılın ilk çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre konut satış adedi yüzde 22, ikinci el konut satış adedi ise yüzde 24 artış gösterdi. Birinci çeyrekte 225 bin 626 adet ikinci el konut satışı gerçekleşti. İlk çeyrek sonu itibarıyla Türkiye genelinde konut fiyatlarında yıllık yüzde 127 artış yaşandı. İlk çeyrek itibarıyla Türkiye'de ortalama konut metrekare satış fiyatı 7.395 TL, ortalama amortisman süresi 19 yıl oldu.

İSTANBUL STOK LİDERİ

57 bin 836 adetle birinci çeyrekteki konut satışlarının yüzde 18'inin gerçekleştiği İstanbul'da konut fiyatları 1 yılda yüzde 147 artış gösterdi ve ortalama metrekare satış fiyatı 12.102 TL oldu. Ankara'da fiyatlar son 1 yılda yüzde 116 artarken, ortalama metrekare satış fiyatı 5.352 TL oldu. İzmir'de ise fiyatlar yüzde 119 artış gösterirken, ortalama metrekare satış fiyatı 9.448 TL olarak gerçekleşti. En fazla konut satışı olan 50 il içerisinde en fazla stok adedi İstanbul'da olurken, ilk çeyrek sonu itibarıyla İstanbul'da 308.402 adet konut stoku bulunuyor. Stok adedi Ankara'da 156.927 adet, İzmir'de ise 91.127 adet.

EN YÜKSEK MUĞLA'DA

En fazla konut satılan 50 il içinde en fazla değer artışı olan iller sırasıyla Mersin, Aydın ve Antalya oldu. Mersin'de konut fiyatlarında yıllık değer atışı yüzde 158, Aydın'da yüzde 153, Antalya'da ise yüzde 148 seviyesinde gerçekleşti. İlk çeyrek sonu itibarıyla konut metrekare satış fiyatlarının en yüksek olduğu iller ise sırasıyla Muğla, İstanbul ve Aydın oldu.

TALEP 1+1 VE 2+1'LERE KAYIYOR

Konutta fiyatlar yükseltirken, bu alana yatırım yapmak isteyenlerin talebi 1+1 ve 2+1 gibi küçük evlere yöneliyor. Gamador İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karaarslan, "Bu tür evlerin hem satışı daha kolay oluyor hem de daha cazip yatırım aracı olarak görünüyor" dedi.

YÜZDE 70'LE REKOR PAY

Raporu değerlendiren TÜGEM Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, "İkinci el konut satışları, toplam konut satışları içindeki payı şimdiye kadarki rekor seviye olan yüzde 70'e ulaştı" dedi. Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt ise, "Son dönemde emlak sektöründeki yüksek fiyatların başlıca birkaç nedeni var; pandemi etkisi, kurlardaki dalgalanmalar, inşaat maliyetlerinin artması ve konut arzının talebin altında kalması. İnşaat girdi maliyetlerinin artması birinci el konut fiyatlarını yükseltirken, hem talebin ikinci el konuta yönelmesine hem de piyasanın yükselmesi nedeniyle ikinci el konutta fiyat artışına neden olabiliyor" diye konuştu.