İki yaka arası artık 15 dakika!

Avrasya Tüneli, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın da katılacağı bir törenle hizmete açılıyor. Tarihi proje 100 dakikalık mesafeyi 15 dakikaya indirecek. 22 Aralık sabahı geçişlerin başlayacağı tüneli günde ortalama 100 bin araç kullanacak. 

Asya ile Avrupa kıtasını deniz tabanının altından karayoluyla birleştirecek olan tarihi proje Avrasya Tüneli bugün açılıyor. Marmaray'ın kardeşi niteliğinde olan metro hattından sonra lastik tekerlekli araçlar için iki katlı inşa edilen tünel projesi için ihale, 12 Haziran 2007'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nce yapıldı. Kazlıçeşme ile Göztepe arasındaki seyahat süresini önemli ölçüde azaltacak Avrasya Tüneli, boğazı geçen mevcut iki köprüyle bağlantılı olarak planlandı.

5.4 KM'Sİ DENİZ ALTINDAN 

Avrasya Tüneli'nin 5.4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altına özel bir teknolojiyle inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşuyor. Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9,2 kilometrelik güzergahta da yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları tamamlandı. Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları genişletilerek kavşak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inşa edildi.

BÜYÜK TASARRUF GETİRECEK 

Kazlıçeşme-Göztepe hattında gerçekleştirilen Avrasya Tüneli, yoğun trafiğin etkili olduğu şehir içinde yolculuk süresini önemli ölçüde azaltacak. Asya ve Avrupa yakaları arasında 100 dakikaya varan ulaşım süresini 15 dakikaya indirecek, güvenli ve konforlu yolculuğun ayrıcalığı yaşanacak. Tünelin giriş ve çıkış noktalarındaki bağlantı yollarının genişletilmesi ve düzenlenmesiyle trafik daha akıcı hale gelirken, çevre ve gürültü kirliliğinin azalmasına da katkı sağlanacak. Söz konusu proje, Kazlıçeşme-Göztepe arasındaki en kısa güzergah olacağı için yakıt masrafı düşecek, havaya salınan zararlı gaz miktarının yanı sıra aracın bakım masrafları da azalacak. 

'İki katlı' güvenli sürüş

Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler taşıyan tünelin iki katlı inşa edilmesi, yol güvenliğine sağladığı katkıyla sürüş konforunu artıracak. Avrasya Tüneli, olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk sağlayacak. 

Deprem ve tsunamiden etkilenmez 

Dünyanın önde gelen mühendislik projelerinden olan tünel, 24 saat boyunca güvenli ve kesintisiz trafik akışı için gelişmiş bir sisteme sahip olacak. En ileri tasarım, teknoloji ve mühendislik uygulamalarının ürünü tünel, deprem ve tsunami risklerinden etkilenmeyecek yapıda inşa edildi. Tünel üstün güvenlik özellikleriyle gerektiğinde sığınak olarak da kullanılabilecek. 

Yolcular için ayrı ödeme yok  

Tünelde maksimum hız 70 km olarak belirlenirken, geçiş ücretleri otomobil için 4 dolar KDV, minibüsler için 6 dolar KDV karşılığı TL olacak. Tünelde her iki yönde de geçişler ücretli olacak, HGS ve OGS aracılığıyla ödeyebilecek. Araçtaki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak. 

Devletin zirvesi bu törende

Avrasya Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda yabancı konuğun katılımıyla bugün hizmete açılıyor. İstanbul'un ulaşım sorununa köklü çözüm üretecek tünelin hizmete alınmasıyla İstanbul'un iki yakası arasındaki mesafe, 15 dakikada geçilebilecek.