AKŞAM GAZETESİ
Dünya LNG Zirvesi, ilk kez İstanbul'da düzenlendi. Bu yıl 25'incisi gerçekleştirilen zirve, küresel LNG devi şirketleri bir araya getirirken Türkiye açısından iki yeni anlaşmaya da ev sahipliği yaptı. Türkiye'nin milli şirketi BOTAŞ, Alman devlet şirketi SEFE ile yıllık 6 milyar metreküp, İtalyan ENI şirketi ile de yine yıllık 5 milyar metreküp olmak üzere toplamda 11 milyar metreküplük LNG tedariki için el sıkıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar anlaşmaların imza törenlerine refakat etti. Anlaşmalar, 2028 yılında başlayacak ve 10 yıl sürecek. SEFE ve ENI, doğal gaz tüketiminin yoğunlaştığı kış dönemlerinde bu sevkiyatları gerçekleştirecek.
155 MİLYAR METREKÜP
SEFE ve ENI anlaşmalarıyla birlikte 2025 yılında 106 milyar metreküp, 2024 Eylül ayından itibaren ise 155 milyar metreküplük uzun dönemli LNG anlaşması imzaladıklarını ifade eden Bayraktar, boru hattıyla gelen gazın yanına alternatif olarak LNG'yi koyarak rekabetçi fiyatlarla ürün çeşitlendirmeye gittiklerini söyledi. Bayraktar, "2016 yılından başlayarak, dünyada gelişecek LNG pazarından istifade edebilmek, bu esnek ve daha rekabetçi gazı Türkiye'ye getirebilmek için ciddi altyapı yatırımları yaptık. Gazlaştırma tesislerimizin kapasitesini 5 kat artırdık" diye konuştu.
YENİ ENERJİ GEMİSİ GELDİ
Bayraktar Türkiye'nin bölgenin arz güvenliğine de katkı sağladığına dikkati çekti. Türk enerji filosundaki 6'ncı geminin Türkiye'ye geldiğini ve 2026'da faaliyete geçeceğini açıklayan Bayraktar, Karadeniz'de keşif amaçlı 6 yeni sondaj yapacaklarını ifade etti. Bayraktar, petrol ve doğal gaz arama ve üretim bağlamında Pakistan'da 3'ü açık deniz, 2'si kara olmak üzere 5 lokasyon için anlaşma yaptıklarını anımsatarak tüm dünyada daha fazla ortaklığa açık olduklarını duyurdu.
AB, RUSYA'DAN GAZ ALIMINI 2027'DE BİTİRECEK
Avrupa Birliği (AB) kurumları, Rusya'dan doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatının 2027 sonbaharına kadar aşamalı biçimde sonlandırılmasında anlaştı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuyla ilgili Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, "Bu, birliğimiz için tarihi bir gün. AB Komisyonu'nun Rus fosil yakıtlarını aşamalı olarak kaldırma teklifi üzerinde geçici bir anlaşmaya varıldı. Yeni bir sayfa açıyoruz" diye konuştu. Bayraktar ayrıca "Avrupa, LNG'yi getirip bizim depolama tesislerinde saklayabilir" dedi.