İki kamyon altın bozdurduk konut ve otomobile koştuk!

Altını bırakıp konut ve dövize yönelen yatırımcı, 2015'te 5,6 milyar liralık altın bozdurdu. Bu rakam 54,94 ton altına, yani yaklaşık 2 kamyon altına denk.

Yatırımcı, fiyatlardaki dalgalanmayla birlikte altını bıraktı konut ve dövize yöneldi. 2014 sonu itibariyle bankalardaki altın mevduatı 16 milyar 250 milyon lira seviyelerindeydi. 2015 aralık sonu itibariyle ise aynı rakam 10 milyar 624 milyon liraya geriledi. Yani 2015'te bozdurulan altın miktarı 5 milyar 626 milyon lira olarak hesaplandı. Bu rakam, bir yıl boyunca gerçekleşen işlemlere göre 2015'te altının ortalama gram fiyatı 102,4 lira olarak baz alındığında, 54,94 ton altına denk geliyor. Yani yatırımcı, taşıma ağırlığı 30 tona kadar çıkan kamyonlarla 2015'te yaklaşık 2 kamyon altın bozdurdu. 

KONUT SATIŞLARI REKOR KIRDI 

Uzmanlar 2015 yılında altından çıkan yatırımcının bu birikimini konut ve dövize yönlendirdiğini belirtiyor. Zira geçen yıl yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320'ye ulaşan konut satış adedinde Cumhuriyet tarihinin satış rekoru kırılırken, bankalardaki döviz tevdiat hesapları da 1 yılda 124 milyar 307 milyon liralık artış gösterdi. 

VATANDAŞ KÂR SATIŞI YAPTI 

İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay ise altın fiyatlarının gerilediği ortamda yatırımcıların kâr satışı yapıp otomobil ve konut tüketimine yönelmiş olabileceğini söyledi. Bazılarının da döviz piyasalarındaki oynaklıktan faydalanmak için yatırımlarını bu alana kaydırmış olabileceğini aktaran Doğanay, "Borç ödemeleri için de kullanılan bir kısım vardır muhakkak" dedi. 

Altında şu an alış değil, satış fırsatı var

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç altında şu anda alım değil, satım için fırsat bulunduğunu ifade ederek, şunları aktardı: "Vatandaş altını yastık altında değil, bankada tutsun. Hem kâr payı elde edip hem de isterse altını teminat olarak gösterip kredi kullanabilirler. Altın bir yatırım aracı, inmesi de çıkması da normal ama yatırımcılara en büyük tavsiyem sepetlerinde illaki altın bulunsun” dedi. 

EVLERDE GÜÇLÜ STOK VAR

Evlerde hâlâ güçlü bir altın stoku olduğunun altını çizen belirten İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay, "Bir dönem altın kampanyaları yapılsa da bankaların toplayabildiği büyüklük 20-25 milyar lirayı geçemedi" şeklinde konuştu.