Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerji politikalarına yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
Sabah'ta yer alan habere göre Bakan Bayraktar'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:
DOĞALGAZ TİCARETİNDE MERKEZ ÜLKE: Türkiye'nin petrol ve doğalgazda fiziki üs (hub) olma özelliği var. Rusya, Türkiye'de gaz merkezi kurma fikrini koruyor. Türkiye'mizin, doğalgaz fiyatlarının belirlendiği, ticaretinin yapıldığı merkez olmasını istiyoruz. Bu, bir tür elektronik ticaret ve fiyat oluşum sistemi. Ama deponuz da olunca ucuza aldığınız gazı uygun talep şartları oluştuğunda satar, daha çok kazanırsınız.
ORDU'DA GAZ, RİZE'DE PETROL ARIYORUZ
EMARE GÖRÜLÜRSE SONDAJ YAPILIR: Petrol ve doğalgazda sismik faaliyet yapıyoruz. Karadeniz'de keşif, rezerv ihtimali olan bölgeler var. Ordu'da gaz, Rize'de petrol arıyoruz. Önceliğimiz ise tabii ki Sakarya gaz sahası.
GABAR'LA PETROL ÜRETİMİ 200 BİN VARİLE ÇIKACAK: Türkiye, 2053'e kadar karbon nötr bir ekonomi olacak. Türkiye'nin enerji talebi 21 yılda üç katına çıktı. Enerjide iki ana eksen var. Biri arz güvenliğimiz, diğeri dışa bağımlılığı azaltmak. Mutlaka yerli ve yenilenebilir kaynaklarla talebi karşılamamız gerekiyor. Gabar'la beraber günlük petrol tüketiminin yüzde 20'si milli imkânlarla karşılanacak. Gabar'da üretim günlük 100 bin varile gelince ülkede toplam üretim 200 bine gelecek. Ama 800 bin varili bulmamız gerekecek. Yani, çıtamız yüksek ve gidecek çok yolumuz var.
BAE İLE YAPILAN ANLAŞMALARIN YARISINDAN FAZLASI ENERJİ ALANINDA
29.7 MİLYARLIK ENERJİ ANLAŞMASI: Birleşik Arap Emirlikleri ile 50.7 milyar dolarlık bir anlaşma seti imzalandı. Bu anlaşmaların 29.7 milyar doları enerji projeleri. Yenilenebilir enerji dediğimiz güneş, rüzgâr, deniz üstü rüzgâr offshore projeleri, doğalgaz depolama, hidrojen üretimi ve yeşil amonyak üretimi gibi bir çerçeveden oluşuyor. BAE'nin ev sahipliği yapacağı İklim Konferansı'na kadar bu projelerde somut adımlar atılacak. Suudi Arabistan'la da somut adımlar duyacaksınız.
BATILI ŞİRKETLER DE İLGİLİ: Batılı şirketlerden de Türkiye'ye çok ciddi ilgi var. Fransız Total ile Rönesans Grubu yenilenebilir enerjide anlaşma imzaladı. Japonya, Çin, Kore'den görüşme talepleri geliyor. Yenilenebilir enerjide Avrupa'da 5., dünyada 12. sıradayız. Daha ileri gideceğiz.
UCUZ TEDARİK GÖREVİMİZ: Bakanlık olarak esas görevimiz vatandaşlarımıza enerjinin kaliteli, ucuz şekilde tedarikinin sağlanması. Bir ürünü ucuz hale getirmenin yöntemi ise bollaştırmak. Arzı artırırsak fiyatı aşağı getirebiliriz. Ancak kontrolümüz dışında dünyada petrol, doğalgaz fiyatlarında ani artışlar olabiliyor. Mesela geçen yıl 96.5 milyar dolar enerji faturamız söz konusu oldu. Enerjiyi sübvanse ederek veriyoruz. Doğalgazda yüzde 50 sübvansiyon söz konusu. Elektrik, doğalgaz fiyatlarının etkilenmemesi için elimizden geleni yapacağız Akaryakıt fiyatlarında ise son dönemde depremlerle ortaya çıkan finansman ihtiyacı için vergisel düzenleme yapıldı.
BİR YIL ARAYLA ÜNİTELER DEVREYE ALINACAK: Akkuyu Nükleer Santrali'nde birinci ünitede üretim 29 Ekim 2024'te başlayacak. Diğer üniteler de birer yıl arayla devreye girecek. Ülke olarak nükleerden elektrik üretmemiz gerekiyor.
İKİNCİ NÜKLEER SANTRAL İÇİN RUS, FRANSIZ VE GÜNEY KORELİLERLE, 3'ÜNCÜSÜ İÇİN ÇİN'LE GÖRÜŞÜYORUZ: İkinci nükleer santral için Ruslar, Güney Kore ve Fransa'nın ilgisi var. Trakya projesi için (3. Santral) Çin'le uzun yıllardır müzakere yürüyor. Hükümetler arası anlaşmaya metni oluşturup Meclis onayına göndermek istiyoruz.