İki FSRU tesisi daha devreye giriyor

Enerji Bakanı Albayrak, “2018 önemli yatırımların temellerinin atılacağı bir yıl olacak. Hatay Dörtyol ve Saros Körfezi’nde iki adet daha FSRU tesisi devreye alınacak. Dörtyol’da aralıkta faaliyete geçecek” dedi. 

MİRAY ÇİMEN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı. Türkiye’de ilk olarak Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) projelerinden ilkinin İzmir Aliağa’da devreye alındığını ve iletim sistemine günlük 20 milyon metreküp gaz verme kapasitesine ulaştığını belirten Bakan Albayrak,  şöyle konuştu:

Aralık ayında faaliyette

“Hatay/Dörtyol ve Saros Körfezinde olmak üzere iki adet daha FSRU tesisi devreye alınacak. Hatay/Dörtyol’da 20 milyon metreküp günlük gazlaştırma kapasiteli FSRU aralık ayı itibarıyla faaliyete geçecek.  Ayrıca, devam eden çalışmalarla birlikte doğal gaz depolama kapasitesi 10 milyar metreküpün üzerine çıkarılarak Türkiye’nin doğal gaz depolama kapasitesi yıllık tüketimimizin yüzde 20’si seviyelerine ulaşacak” dedi. TANAP Projesi hakkında da bilgi veren Bakan Albayrak, şöyle konuştu:

Tanap’ın %94’ü bitiyor

“TANAP’ta eylül sonu itibarıyla yaklaşık bin 819 kilometre pist açımı, bin 728 kilometre boru dizgisi ve bin 678 kilometre ana hat boru kaynağı tamamlanmıştır. 2017 sonuna kadar yaklaşık yüzde 94’ünün tamamlanması planlanan hatta 2018 başında ilk test gaz basma süreci de inşallah hayata geçmeye başlayacaktır.” Son 15 yılda elektrik enerjisi üretim artışının yıllık yüzde 5,6 seviyelerinde gerçekleştiğini kaydeden Albayrak, “2002’de 129,4 milyar kWh olan elektrik üretimimiz yüzde112’lik bir artışla 2016’da 274,4 milyar kWh’e ulaşmış olup 2017 yılı üçüncü çeyrek sonu itibarıyla ise 219,6 milyar kWh olarak gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı. Bakan Albayrak, 2016-2020 yıllarını kapsayan uygulama döneminde 12 milyar lira elektrik iletim altyapısında, 18 milyar lira elektrik dağıtım altyapısında olmak üzere toplamda 30 milyar lira yatırım yapılması sağlanacağını söyledi.

6 MİLYON METRE SONDAJ 

Kömür arama ve rezerv geliştirme çalışmalarına aralıksız olarak devam edildiğinin altını çizen Albayrak, “Kömürün yanı sıra ülkemizin maden potansiyelinin tam anlamıyla ortaya çıkarılabilmesi için MTA tarafından 2017 yılında 1 milyon, 2018 yılında 2 milyon ve 2019 yılında 3 milyon metre olmak üzere toplam 6 milyon metre sondaj yapılacaktır. İnşallah bu yıl bitmeden 1 milyon hedefini hayata geçirmeye yaklaşıyoruz” diye konuştu.

Finansmanın önü açılıyor

Kısa adı UMREK olan Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu kurulduğunu ifade eden Albayrak, “UMREK’in, CRIRSCO (Maden Rezervleri Uluslararası Raporlama Standartları Komitesi)’ne üye olması süreci başlatılmıştır. Madencilik için hayati öneme haiz olan finansal kaynak, uluslararası yatırım bankalarıyla uzun vadeli finansman bulunmasının önü çok ciddi bir şekilde burada da açılacaktır”

 dedi.

Borda rekor kırılacak 

STratejik bir hammadde olarak değerlendirilen bor minarelinin uluslararası alanda da kendine pazar bulması noktasında önemli gelişmeler sağlandığını kaydeden Albayrak, şunları söyledi: “2005’ten itibaren dünya bor sektörünün lideri konumuna geldik. Bu yıl 2 milyon 150 bin ton satış ve yüzde 56 pazar payıyla bugüne kadarki en yüksek rakama ulaşılacak. 2018‘de borun çok daha yoğun şekilde katma değerli bir ürüne dönüştürülüp tonu 500 dolar olan bir üründen artık 5 katı 10 katı 20 katı daha fazla bir katma değerli ürüne dönüştürülüp ihraç edilecek bir ürün haline gelecek.” 

Nükleerden yerli firmalara 16 milyar dolar’lık iş

Nükleer santrallar hakkında da bilgi veren Bakan Albayrak, “Akkuyu ve Sinop’ta kurulacak santrallarda önemli aşamalar kaydedilmiş olup, 3. santral için yer belirleme çalışmaları devam ediyor. İlk 2 proje 4’er reaktör ve toplam 9 bin 280 mW kurulu güce sahip olacaktır. Akkuyu NGS’nin ilk ünitesini 2023’te işletmeye almayı hedefliyoruz. Sinop NGS projesinde çalışmalar sürüyor” dedi.

20 bin kişi çalışacak

Akkuyu ve Sinop’tan yerli firmalara 16 milyar dolarlık iş imkanı doğabileceğini belirten Albayrak, “İki projenin inşaatının en yoğun olduğu zamanlarda toplam 20 bin kişi çalışacak” dedi.