İhtiyaç sahibine hem aş hem iş

Bugüne kadar 1 milyona yakın ihtiyaç sahibine gıda yardımında bulunan TİDER, iş arayanlara destek olup istihdama da katkı da veriyor.

ARZU KURUM

Türkiye'de 38 şehirde, 70 noktayla faaliyet gösteren Temel İhtiyaç Derneği (TİDER), 910 bin kişiye gıda desteği sağlıyor. Derneğin her bir gıda bankası 3-5 bin kişiye ulaşıyor. 100'ün üzerinde firmanın bağış yaptığı TİDER şimdi de istihdama katkı sağlamaya başladı. TİDER Yönetim Kurulu Başkanı Hande Tibuk, ihtiyaç sahiplerinden çalışmak isteyenlerin iş bulmalarına destek olmak üzere geliştirdikleri 'DESTEK İK' projesi hakkında da bilgi verdi.

KURUM HAVUZUNU KULLANIYOR

Tibuk kullanıcıların özgeçmişlerini oluşturmalarına ve TİDER'in İK kurum havuzuna üye olan kurumlardaki açık pozisyonlar ile buluşturulmalarına destek olduklarını belirtti. Maltepe'de 120 kişinin iş bulmasına vesile olduklarını kaydeden Tibuk, projeyi tüm Türkiye'ye yaymak istediklerine vurgu yaptı. İhtiyaç sahiplerinin en çok yağ, salça, un, bakliyat gibi 14 temel gıda ürününe ihtiyaç duyduğunu anlatan Tibuk, Türkiye'de gıda bankacılığının ağı olan TİDER aracılığıyla yapılan bağışların yüzde 100'ünün vergiden düşülebildiğine işaret etti.

MARKETLER YAYGINLAŞACAK

Kaymakamlıklar, belediyeler gibi kurumlarla işbirliği içinde çalıştıklarının bilgisini paylaşan Tibuk, "Gıda kolisi, market ve aşevi formatlarıyla ihtiyaç sahiplerine ulaşıyoruz. Maltepe'de bir market açtık, ihtiyaç sahipleri bu markete gidiyor, kendisine verilen kredi ile oradan istediği ürünü satın alabiliyor. Market formatını daha çok yaygınlaştırmak istiyoruz " diye konuştu.

1 TRİLYON DOLARLIK İSRAF

2021 yılı rakamlarına göre dünyada, 820 milyondan fazla insan açlık ve yoksulluk sınırında yaşıyor. Buna karşın dünya çapında üretilen gıdanın üçte biri israf oluyor. İsraf olan gıdanın yüzde 25'i kurtarılabilse, 820 milyon insanı doyuracak gıda kurtarılmış oluyor. Bu israfın maddi karşılığı ise 1 trilyon dolar. Türkiye'de yılda 18 milyon ton gıda israf olduğunu ifade eden Hande Tibuk, israfın Türkiye'ye yıllık maliyetinin ise 414 milyar TL olduğunu söyledi.