İhtiyaç olursa asgari ücrete ara zam yaparız

Bakan Işıkhan asgari ücrete ara zam için açık kapı bıraktı. Işıkhan “İhtiyaç hasıl olursa hükümet olarak çalışırız, temmuzda gereken iyileştirmeyi yaparız” dedi.

Akşam Gazetesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Asgari ücrette ihtiyaç hasıl olursa biz hükümet olarak çalışırız, temmuzda gereken iyileştirmeyi yaparız" dedi. HaberTürk TV canlı yayınında çalışma hayatına dair soruları yanıtlayan Işıkhan bu yıl için belirlenen 22 bin 104 liralık asgari ücret tutarının ihtiyaç olması halinde temmuz ayında yeniden değerlendirilebileceğini söyledi.

TABİİ Kİ GÜNCELLERİZ

'Asgari ücrete ara zam gelir mi?' sorusu üzerine Işıkhan "Vatandaşlarımızın satın alım gücünü korumak zorundayız. Enflasyonda ciddi anlamda 2025'te iyileşmeler bekliyoruz. Düşüşün başladığını göreceğiz. Uyguladığımız mali ve makroekonomik politikalar bize bunu gösteriyor, buraya doğru gidişatı gösteriyor. Ancak olur da Allah korusun Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız da ifade etti, bir aksilik bir felaket bir başka durumla karşı karşıya kalırsak temmuz ayında da tekrar gündeme gelebilir. Göreve başladığım dönemde de hatırlarsınız temmuz ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla asgari ücreti tekrar güncellemiştik. Tekrar ihtiyaç hasıl olursa Sayın Cumhurbaşkanımız ekonomi kurmaylarımız hepsi görüyor durumu, bu durumda Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda karar alınarak biz tabi ki güncelleme yapabiliriz" dedi.

1200 EYT'Lİ 38 YAŞINDA

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili soru üzerine de Işıkhan "EYT'den 38 yaşında emekli olan 1.200'e yakın vatandaşımız var. Bunu izah etmek gerçekten çok zor. Ortalama EYT emekli yaşı 48. Almanya'da 40 yıl prim ödeyip 20 yıl emekli maaşı alıyorlar. Türkiye'de durum tam tersi. Ülkemizde 20 yıl prim ödeniyor; 40 yıl 50 yıl emekli maaşı veriliyor" dedi. Işıkhan "Şu anda 16.6 milyon emeklimiz var. Biz de SGK olarak sahip olduğumuz bütçenin yüzde 75'ini emekli maaşlarıma ayırmak zorundayız" diye konuştu. Işıkhan'ın emeklilerin maaşlarını ödemek için belediyelerin borcunun ödemesinin gerektiğini söyledi.

ANKARA BELEDİYESİ'NDEN BORCA KARŞILIK TUVALET

Ankara Büyükşehir Belediyesinin prim borçlarına karşı önerdiği gayrimenkullerin bir tanesi dışında hacizli ve ipotekli olduğunu bildiren Işıkhan "Gayrimenkuller bize teklif edilirken, bunların satış kabiliyetine bakıyoruz. Bize önerdikleri listede tuvaletler, bankamatikler ve depolar var. Bunların üzerinde de şerh ve ipotek var. Ankara Büyükşehir Belediyesi, SGK borçlarına karşı tuvaletler teklif etti, teklif ettiği tuvaletlerde haciz ve şerh olduğu ortaya çıktı" diye konuştu.

ANKARA'NIN BORCU 55 İZMİR'İN 2 BİN KAT ARTTI

"En borçlu 30 belediyeden 23'ünün CHP belediyesi olduğunu vurgulayan Işıklan, "Toplam borcun yüzde 70'i CHP belediyesi. Bu belediyeler borçlarını ödemek yerine sürekli katlıyorlar" dedi. SGK'ya en borçlu belediyenin İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirten Işıkhan, borcun 12 milyar olduğunu söyledi. Işıklan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 5 yılda borcunun 2 bin kat arttığına dikkat çekti. En borçlu ikinci belediyenin İzmir'den sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi olduğunu açıklayan Işıkhan, Ankara'nın borcunun 8.7 milyar liraya ulaştığını borcun 5 yılda 55 kat arttığını söyledi.

BELEDİYELERİN SGK'YA BORCU 55 TON ALTIN EDİYOR

Işıkhan, bazı belediyelerin SGK'ya olan borçlarına ilişkin, "Belediyelerin borçlarının 30 ton altın tutarında olduğu söylendi, doğru değil. Belediyelerin bugünkü SGK borcu şuan 167 milyar lira bu da yaklaşık 55 ton altın yapıyor. Tüm belediyelerin borçlarının yüzde 70'i tek başında CHP'li belediyelere ait" dedi.