İhracatta yeni yıla rekorlu başlangıç

İhracatta rekorlar serisi yeni yılda da devam ediyor. Aralıktan sonra ocakta aylık Cumhuriyet tarihi rekoru geldi. Türkiye'nin ocak ayı ihracatı yüzde 2.5'lik artışla 15 milyar 48 milyon dolara ulaştı.

İhracatçılar aralık ayından sonra 2021 yılına da rekorla başladı. Türkiye’nin ihracatı ocakta koronavirüs pandemisine rağmen geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 2.5’lik artışla 15 milyar 48 milyon dolara ulaştı. Bu rakam Cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı ihracat rakamı oldu. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile birlikte düzenlediği basın toplantısıyla duyurduğu verilere göre ocakta 17 sektör ihracatını artırma başarısı gösterirken 1457 firma ilk kez ihracat yaptı.

EKSİK İŞ GÜNÜNE RAĞMEN

Pekcan, ihracattaki artışın geçen yılın aynı ayına göre, 2 iş günü eksik olmasına rağmen büyük başarı olduğunu söyledi. Pekcan “Pandemiye rağmen gerçekleşen bu performans, Türkiye ekonomisinin sahip olduğu dinamizm ile üretim ve ihracattaki yüksek potansiyelimizin göstergesidir. Güçlü duruşumuzu korumakta ve sürdürmekteyiz” dedi. Pekcan ocak ayında ithalatın da yüzde 5.6 azalışla 18 milyar 123 milyon dolara indiğini de belirterek böylece dış ticaret açığının yüzde 32 düştüğünü belirtti.

YÜZDE 83 KARŞILAMA

Pekcan “İhracatın ithalatı karşılama oranı ocakta geçen senenin ocak ayına göre 6,5 puan artışla yüzde 83 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşmiştir” dedi.

PARİTE İHRACATA POZİTİF YANSIDI

Son dönemde Euro/Dolar paritesindeki artış, ihracata olumlu yansıdı. Ocak ayında paritedeki artışın pozitif etkisi 586 milyon dolar oldu. Euro/Dolar paritesindeki pozitif görünümün önümüzdeki aylarda da devam etmesi öngörülüyor. Ocak ayında Türk Lirası ile açılan beyannamelere göre, 169 ülkeye toplam 5 milyar 215 milyon TL tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi. 6.235 firma ihracat işlemlerinde Türk Lirası’nı tercih etti.

200 MİLYAR DOLARI AŞMA ZAMANI GELDİ

TİM Başkanı İsmail Gülle toplantıda yaptığı konuşmada “2020 yılının son çeyreğinde, ihracatımızı 50 milyar doların üzerine çıkardık. Bu rakam, bize artık ihracatta yıllık 200 milyar dolar seviyesini aşmanın zamanının geldiğini gösteriyor. Bu yıl, ihracatçımızın bu tempoyu koruyacağına ve hatta aylık ihracatta yeni rekorlar kıracağına yürekten inanıyorum. Yıllık ihracat hedefimiz olan 184 milyar dolardan çok daha yüksek rakamlara ulaşacak güce, altyapıya ve enerjiye sahibiz” dedi. Gülle “Küresel tedarik zincirlerinde pandemi ile hızlanan yeniden yapılanma sürecinin faydalarını şimdiden görmeye başladık. Her bir sektörümüzde, ihraç mallarımıza talebin arttığını, Türkiye markasının güç kazandığını gözlemliyoruz” diye konuştu.