Türkiye'nin dış satışının yarısını yaptığı başta Avrupa olmak üzere ihraç pazarlarındaki ekonomik daralma ve iç pazarda yaşanan deprem gibi bütün zorluklara rağmen temmuz ayında başlayarak ağustos ile eylülde devam eden rekor serisi ekimde de bozulmadı. Ekimde ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.4 oranında artarak 22 milyar 900 milyon dolarla yeni bir rekor gerçekleştirildi. Dün Ankara'da bakanlıkta düzenlenen dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "İhracatta tarihin en yüksek ekim ayı değerine ulaştık. İhracatta temmuzda 20.1 milyar dolar, ağustosta 21.6 milyar dolar, eylülde 22.5 milyar dolar, ekim ayında da 22.9 milyar dolarlık bir yükseliş trendi devam ediyor. İnşallah kasımda da aralıkta da artan, rekor rakamları görmeyi temenni ediyoruz" dedi.
KASIM OLUMLU BAŞLADI
Kasım ayı ihracatının da iyi başladığına işaret eden Bolat, "İlk 4 gün itibarıyla olumlu, iyi artış sürecinde olduğumuzu paylaşmak isteriz" dedi. Bu yılın ocak-ekim döneminde 210 milyar 100 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşıldığını belirten Bolat, şunları söyledi: "Geçen yılın 10 ayına göre az da olsa yüzde 0.3'lük artışa tekabül etmektedir. Ekim ayı itibarıyla son 12 aylık ihracat ise yüzde 0.7 artışla 254.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece 2022 yıl sonundaki 254.2 milyar dolarlık rekor rakamın üzerine çıkmış bulunmaktayız."
DIŞ AÇIK AZALDI
İthalatın da ekimde yıllık bazda yüzde 1.3 artışla 29.6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Bakan Bolat, "İthalatımızda da temmuz ayında zirve yaptıktan sonra ağustos ayında başlayan gerileme eylül ayında iyice belirginleşti. Ekim ayında da az bir artışla, 30 milyar doların altındaki rakamla ithalatı kapadık. Dış ticaret açığımız ekim ayında bir önceki yıla göre yüzde 15 gerilemiş oldu ve 6.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu da sevindirici çünkü 6.7 milyar dolarlık dış ticaret açığı demek, cari işlemler dengemiz de ekim ayında ya dengede olacak ya çok az miktarda açık ya da az miktarda fazla görebiliriz anlamına geliyor" diye konuştu. Bolat, ekim ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının 4.4 puan artarak yüzde 77.3 olduğunu söyledi.
OTOMOTİV YENİDEN ZİRVENİN SAHİBİ
Eylül ayında ilk sırayı kimyaya kaptıran otomotiv sektörü, ekimde ise 3 milyar 87 milyon dolarlık ihracatla yeniden zirvenin sahibi oldu. Onu 2.7 milyar dolarla kimya, 1.5 milyar dolarla hazır giyim, 1.4 milyar dolarla elektronik ve 1.3 milyar dolarla çelik sektörü takip etti. En çok ihracat yapılan ülkeler ise Almanya, Irak, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve İtalya şeklinde sıralandı.
İHRACATÇIYA 10 AYDA 8 MİLYAR LİRALIK DESTEK SAĞLANDI
Türkiye'nin 115 bin ihracatçısıyla 12 bin 600 kalem üründe 200'den fazla ülkeye ihracat yapma başarısı gösterdiğine dikkat çeken Bakan Bolat, "İhracatımızın yüzde 60'ından fazlasını gelişmiş, zengin pazarlara, ülkelere yapıyoruz. Bu da Türk ürünlerinin kalite ve fiyat olarak beğenildiğini gösteriyor. Ticaret Bakanlığı olarak 2023 yılının 10 ayında ihracatçıya toplam 8 milyar lira destek ödemeleri verdik. Desteler artarak devam edecek" diye konuştu.
TÜRK LİRASI İLE İTHALAT ARTTI
Türk Lirası'yla ithalattaki artışın sevindirici bir husus olduğunu vurgulayan Bolat, ocak-ekim döneminde Türk Lirası'yla ithalatta yüzde 141 artış olduğunu söyledi. Bolat, bu dönemde 479 milyar liralık ithalatın Türk Lirası'yla yapıldığını aktararak, "Bu artış, şüphesiz cari işlemler açığımızın finansmanı açısından olumlu bir gelişmedir" dedi.