İhracatta rekor seriye devam! Temmuz, ağustos ve eylülde yüzler güldü

Son üç aydır ihracatta rekor kırılıyor. Geçen ay da yüzde 0.3'lük artışla 22 milyar 670 milyon dolara ulaşılarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek eylül ayı ihracatına ulaşıldı. İthalat ve dış ticaret açığında ise gerileme var.

Akşam

İhraç pazarlarının kendi iç dinamiklerinin yanı sıra Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin de etkisiyle yılın ilk yarısında bazı aylarda beklenen seyri gösteremeyen ihracatta, yılın ikinci yarısında ise yeniden istikrar yakalandı. Son üç ayda rekor serisi devam ediyor. Temmuz ve ağustosun ardından eylül ayında da yüzde 0.3'lük artışla 22 milyar 670 milyon dolara ulaşılarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek eylül ayı ihracatına ulaşıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisince (TİM) Bursa'da Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Temmuz ayında 20.3 milyar dolardı, ağustos ayında 21.6 milyar dolara yükseldik, eylül ayında da 22.7 milyar dolara ulaştık. 3 aydır ihracatımız sürekli yükselen bir seyir gösteriyor. Dünya konjonktürüne rağmen Türkiye'deki bazı doğal afet olumsuz etkilerine rağmen bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu. Ocak-eylül döneminde 9 aylık ihracatın ise 187 milyar 464 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Bolat, "Son 12 aylık ihracat ise yüzde 0.4 artışla 253 milyar 534 milyon dolara yükseldi. Deprem sürecinde ihracatta 7 ayda tam 6 milyar dolarlık bir kaybımız var" dedi.

İTHALAT GERİLİYOR

İthalatta da ihracatın tam tersine 3 aydır bir düşüş eğilimi yaşandığını belirten Bakan Bolat, "Temmuzda yüksek bir ithalatımız vardı; 32.3 milyar dolar. Ağustosta bu 30.3 milyar dolara, eylülde de yüzde 14.1 azalışla 27 milyar 658 milyon dolara geriledi" dedi. Eylülde dış ticaret açığı ise yüzde 48.1 azalışla 4 milyar 988 milyon dolar oldu.

EN FAZLA DIŞ SATIŞ ALMANYA'YA

Eylülde en fazla ihracat 1 milyar 538 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 8 milyon dolarla İtalya, 989 milyon 773 bin dolarla İngiltere'ye yapıldı. Eylülde 1484 firma ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Ortalama birim ihracat değeri ise 1.42 dolar düzeyinde oldu. Euro/dolar paritesindeki artış, ihracata eylülde 700 milyon dolar, 6 ayda ise 3 milyar dolar yansıdı.

Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü, geçen ay en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu. Eylülde 2 milyar 846 milyon dolarlık ihracata imza atan kimyevi maddeler ve mamulleri sektörünü, 2 milyar 822 milyon dolarla otomotiv, 1 milyar 673 milyon dolarla da hazır giyim ve konfeksiyon takip etti. Eylülde en fazla ihracat artışı yüzde 158.9 ile savunma ve havacılık sanayii sektöründe gerçekleşti.