İhracatta rekor seriye bağlandı

İhracat şubatta % 9.6'lık artışla 16 milyar $'a yükseldi. Üç aydır üst üste rekora imza atan ihracatçılar, 184 milyar dolar olan yıl sonu hedefini de 200 milyar $'a çıkardı.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

İhracat, peş peşe üç aydır rekor tazeliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), şubat ayı ihracat rakamlarını Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılımıyla Ankara'da açıkladı. Şubat ayında Türkiye'nin ihracatı, pandemiden dolayı yaşanan talep daralmasına rağmen geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 9.6'lık artışla, 16 milyar 12 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek şubat ayı ihracat rakamı oldu. İhracat ailesi şubat ayıyla beraber son üç ayı üst üste rekorla kapattı. Bakan Pekcan, "Tüm zamanların en yüksek şubat ayı ihracat rakamını yakaladık" derken, TİM Başkanı İsmail Gülle de, "2021 yılı ihracat hedefimiz olan 184 milyar dolardan çok daha yüksek rakamlara, 200 milyar dolarlara inşallah hep birlikte ulaşacağız" ifadelerini kullandı.

22 SEKTÖRDE ARTIŞ VAR

Şubatta bir önceki yılın aynı ayına göre toplam 22 sektör ihracatını artırdı. Özellikle en güçlü performansa imza atan sektörler; yüzde 47 artışla 415.6 milyon dolara ulaşan madencilik, yüzde 34 artışla 233.2 milyon dolara ulaşan savunma ve havacılık ve yüzde 25 artışla 16.3 milyon dolara ulaşan süs bitkileri sektörleri oldu. Süs bitkilerindeki ihracat artışında 14 Şubat Sevgililer Günü etkili oldu. Şubatta en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke; 1 milyar 498 milyon dolarla Almanya, 968 milyon dolarla Birleşik Krallık, 917 milyon dolarla ABD oldu. Birleşik Krallık'taki artışta ise iki ülke arasında imzalanan STA anlaşması etkili oldu. 1538 firma ilk kez ihracata katılırken, 2 milyar 536 milyon dolarla otomotiv sektörü liderliğini korudu. Otomotivi 1 milyar 679 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörü, 1 milyar 517 milyon dolarla ise hazır giyim izledi.

VAZGEÇİLMEZ BİR TEDARİKÇİYİZ

İhracat rakamlarının yakın coğrafya için Türkiye'nin ne denli vazgeçilmez ve güvenilir bir tedarikçi olduğunu ortaya koyduğunu belirten TİM Başkanı Gülle, "172 ülkeye toplam 5.3 milyar tutarında TL ile ihracat gerçekleştirildi" ifadelerini kullandı. Gülle, "Ekonomimizde kadınların katılımıyla doğan kaldıraç etkisinin farkındayız. Bu yıl içinde 'Türkiye Kadın İhracatçılar Çalıştayı'nı düzenleyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

KADIN GİRİŞİMCİ İÇİN PLATFORM KURULACAK

Ticaret Bakanı Pekcan, Türkiye'nin 2020'nin son çeyreğinden bu yana ihracatta artış sürecine girdiğini belirtirken, şubatta gerçekleşen ihracat rakamlarıyla ilk 2 ayda dış ticaret açığının yüzde 15.3'lük azaldığını ifade etti. İhracattaki başarıda kadın girişimcilerin de önemli rolü olduğuna dikkat çeken Bakan Pekcan, "Bu nedenle bakanlığımız kadın girişimcilerimize yönelik desteklerini sürekli artırıyor. Kooperatiflerin Destek Programı kapsamında geçen yılın 6 ayında 139 kadın kooperatifinin 149 projesine 14.5 milyon TL destek verdik. Eximbank'ın kadın girişimcilere yönelik düşük faizli kredi olanakları sürüyor. Önümüzdeki dönemde Ulusal Kadın İhracatçı Network Platformu ve Melek Yatırımcı Kadın Platformu'nu devreye alıyoruz" dedi.