İhracatta rekor serisine devam! Dış ticaret açığı 7 milyar dolara geriledi

Şubatta 21 milyar 86 milyon dolarla en yüksek şubat ihracatına ulaşıldı. Türkiye bu yıl 267 milyar dolar ihracat hedefliyor. İlk 2 aydaki Cumhuriyet tarihinin rekor verileri de hedefe ulaşma yolunda umutlandırıyor.

Geçen yılı 255.8 milyar dolar ihracatla kapatan Türkiye, bu yıla da ocaktaki 20 milyar 28 milyon dolarlık rekor ihracatla başlamıştı. Hem iç hem de dış pazarlardaki sıkıntılara rağmen rekor serisi şubatta da devam etti. Şubatta ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.6 artarak 21 milyar 86 milyon dolar oldu. Dün Adıyaman'da dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Cumhuriyet tarihimizin en yüksek şubat ihracat değerine ulaştık" dedi.

2 AYDA 3 MİLYAR DOLAR

İthalatın ise şubatta yüzde 8.5 azalarak 28 milyar 87 milyon dolara gerilediğini belirten Bolat, bunun da ihracatın ithalatı karşılama oranını önemli ölçüde artırdığını söyledi. Ocak ayında yüzde 48 azalışla 6.2 milyar dolara gerileyen dış ticaret açığının da şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42.3 azaldığını ve 7 milyar dolara gerilediğini söyleyen Bolat, "İhracatın ithalatı karşılama oranı da 14.6 puan artışla yüzde 75.1'e yükseldi. Şubat sonunda yıllıklandırılmış ihracatımızda 258.7 milyar dolara ulaştık. Bu rakam aralık sonunda 255.8 milyar dolardı. İhracatçılarımız ilk 2 ayda ekstradan 3 milyar dolar ihracat başarısı gösterdi. Yıllıklandırılmış ithalatımız 351.8 milyar dolara geriledi" dedi.

EKONOMİMİZ SAĞLAM

Mayıs ayında 122 milyar dolar olan yıllıklandırılmış dış ticaret açığının da şubat itibarıyla 93 milyar dolara gerilediğini belirten Bolat, dış ticaret açığının 9 ayda ise 29 milyar dolar azaltıldığını kaydetti. Bolat, "Bu veriler ışığında, ekonomimizin sağlamlığını ve dış ticaret dengemizin güçlenmeye devam ettiğini bir kez daha kanıtladık. İhracatımızın artması ve ithalatımızın daha kontrollü seyretmesi, cari açığımızın (döviz açığı) azalmasına ve ekonomik istikrarımızın pekişmesine büyük katkı sağlıyor" diye konuştu.

Şubatta 1388 firma ilk kez ihracat yaptı ve toplam ihracat verilerine 94 milyon dolara yakın katkı sundu.

OTOMOTİV TAM GAZ

Şubatta en fazla ihracat yapan sektör 3 milyar 130 milyon dolarla yine otomotiv olurken, otomotivi 2.6 milyar dolarla kimya, 1.5 milyar dolarla hazır giyim, 1.4 milyar dolarla çelik ve 1.3 milyar dolarla elektrik-elektronik sektörü takip etti. En çok ihracat yapılan ülkeler ise Almanya, ABD, İtalya, Irak ve İngiltere şeklinde sıralandı.

BAKAN ŞİMŞEK: PROGRAM ÇALIŞIYOR

Türkiye ekonomisinin 2024-2026 dönemi olmak üzere 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Plan'a (OVP) göre veriler olumlu ilerliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dış ticaret istatistiklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, sosyal medyadan yaptığı paylaşımında, "Program çalışıyor. Ocak ve şubatta dış ticaret açığında yıllık iyileşme toplam 13.2 milyar dolara ulaştı. Ekonomide dengelenme devam ediyor. İlk çeyrekte net ihracattan büyümeye pozitif katkı bekliyoruz" ifadesini kullandı.

DEPREM BÖLGESİNDE İYİLEŞME

Üretim ve ihracat için kritik önemdeki deprem bölgesinde 9 bine yakın ihracatçı firma yer alıyor. Büyük yıkıma rağmen depremzede 11 ilde 19 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirildi. Bu yılın ilk iki ayında, afet bölgesindeki illerin toplam ihracatında artıya geçildi.