İhracatta önümüz çok açık... Sipariş yoğunluğu kapasiteyi üçe katladı

Türkiye'nin ihracatta önünün açık olduğunu belirten TİM Başkanı Gülle, bazı sektörlerde sipariş yoğunluğunun kapasitenin 2-3 kat üzerine çıktığını vurguladı. Gülle, “Yıl sonunda 211 milyar dolarlık hedefi aşacağız” dedi.

SERDAR SAĞLAM

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM), 'KOBİ İhracat Seferberliği Eğitim Programları' devam ediyor. Eğitimlerin sonuncusu Eskişehir'de gerçekleştirildi. Yoğun ilgi gören programın açılışı Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız ve TİM Başkanı İsmail Gülle tarafından yapıldı. Programda konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, son dönemde ihracatta yaşanan olumlu gelişmelere dikkat çekerek, bazı sektörlerde sipariş yoğunluğunun mevcut kapasitenin 2-3 kat üzerine çıktığını söyledi.

37 BiN YENİ İHRACATÇI

İhracatla ilgili tüm merak edilenlerin eğitim programında yanıt bulduğunu kaydeden Gülle, "İlk eğitim programımız üzerinden yaklaşık iki yıl geçti. Bu süreçte ihracat ailesine, 37 binin üzerinde yeni firma katıldı. Son 2 yılda 17 eğitim düzenledik" dedi. Eğitimler aracılığıyla Anadolu'nun dört bir köşesinde, ihracat potansiyeli olan her firmaya ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Gülle, şunları söyledi: "100 bini aşkın ihracatçımızla, hedeften hedefe koşuyor; ihracatımızda sürekli yeni ufuklara doğru yol alıyoruz. Başarılarımızın daim olması için ihracat ailesini daha da büyütmemiz şart. Bu vizyon doğrultusunda, TİM KOBİ İhracat Seferberliğimizi bu ay Eskişehir'e taşıdık." Programda, Eskişehir'den geçtiğimiz yıl en fazla ihracat yapan ilk 10 firma ile en yüksek katma değerli ihracat yapan firmaya ödülleri takdim edildi. TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş, Eskişehir ihracat şampiyonu olarak zirvede yer aldı.

Bu ay yeni rekor geliyor

"2021'i ülkemiz açısından pek çok olumlu işlerin olduğu bir dönem olarak hatırlayacağız" diyen Gülle, şöyle konuştu: "İlk defa aylık bazda 20 milyar dolar ihracatı gerçekleştirdik. Yıllık bazda 200 milyar doları geçtik. Artık her ay açıkladığımız rakamlar 20 milyar doların üzerinde ihracata doğru gidiyor. Bu ay sonunda da yine bir rekoru paylaşmak üzere çalışıyoruz. Yıl sonunda orta vadeli planda konulan 211 milyar dolarlık ihracat hedefinin çok üzerinde bir ihracatı da gerçekleştireceğiz. 2023 hedefindeki 246 milyar dolarlık hedefi de inşallah 2022 yılında gerçekleştirmek arzusu içindeyiz."

TL'nin tepkisini anlayamıyoruz

TİM Başkanı Gülle, şöyle devam etti: "Ülkemiz tüm gücüyle üretmeye devam ediyor. İhracatta hedefin çok ötesine doğru ilerliyoruz. Merkez Bankası 1 puanlık indirim yaptı. Faizin üretim ve ihracat için nasıl bir yük olduğu hepimizin malumu. İhracatımız, ülkemizin büyümesinin yarısını sağlıyor. 1 puanlık indirimin ardından tabii ki ülkemizin Türk Lirası'nın bu kadar değer kaybetmesini de anlamakta zorlanıyoruz."