İhracatta nisan rekoru

Nisanda ikiye katlanarak 18.7 milyar $'a yükselen ihracat, Cumhuriyet tarihinin en yüksek nisan ayı rakamına ulaştı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “2021 sonu OVP hedefimiz olan 184 milyar $'ı aşmaya bir adım daha yaklaştık” dedi.

YAŞAR KIZILBAĞ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Nisanda Türkiye'nin ihracatı, pandemiye rağmen geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 109'luk artışla, 18.7 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek nisan ayı ihracatı oldu. Nisan ayı ihracatı; Mart 2021'den sonra tüm zamanların en çok ihracat yapılan ikinci ayı olarak da tarihe geçti. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Tüm zamanların en yüksek nisan ayı ihracat rakamını ve ayrıca tüm yılların ikinci en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdik" diye konuştu.

DIŞ AÇIK % 31.9 AZALDI

Muş, şöyle konuştu: "Bugün itibarıyla ihracatımızın pandemi öncesi seviyelerin de üzerinde tutunduğunu söyleyebiliriz. İthalatımız ise nisanda, geçen senenin aynı ayına göre yüzde 61.4 artışla 21.9 milyar dolar oldu. Böylece, nisan ayı dış ticaret açığımız, Nisan 2020'ye göre yüzde 31.9 azalarak 3.1 milyar dolara geriledi. Ocak-nisan döneminde ise ihracatımız yüzde 33.1 artışla 68.8 milyar dolar oldu. İthalat ise yüzde 19.8 artışla 82.9 milyar dolar olarak kayıtlara geçti."

ALTIN HARFLERLE YAZILIR

TİM Başkanı İsmail Gülle de, şunları söyledi: "Yıl başından beri toplam ihracatımız 68 milyar doları, son 6 ayda ise 102 milyar doları aştı. Bugün ise, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek nisan ayı ihracatını gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Böylece ardı ardına son beş ayda ihracat rekoru kırdık. Rakamlar gösteriyor ki, yıllık ihracat hedefimiz olan 184 milyar dolardan çok daha yüksek rakamlara, 200 milyar dolarlara yakın zamanda ulaşacağız. Pandemide Türk ihracatçısının elde ettiği başarılar iktisat tarihine altın harflerle yazılacak."

1 AYDA 2.444 FİRMA KATILDI

İhracat ailesine katılımda da yeni bir rekor kırıldı. 2 bin 444 firma, nisanda ilk kez ihracat yaptı.

25 sektör ihracatını artırdı, 9 sektör ise aylık ihracat rekoru kırdı.

Nisanda 182 ülkeye ihracat arttı.

En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke Almanya, ABD ve Birleşik Krallık oldu.

2.4 milyar dolarla otomotiv sektörü liderliğini korudu.

176 ülkeye toplam 5.63 milyar TL ihracat gerçekleştirildi.

Nisan ayında toplam 7 bin 628 firma ihracat işlemlerinde TL'yi tercih etti.

TİM Başkanı Gülle (sağda) toplantı bitiminde Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a hediye takdim etti.

ARTIK 200 MİLYAR $'IN ÜZERİNE ÇIKMA ZAMANI

Ticaret Bakanı Muş, 2021 sonu Orta Vadeli Program hedefi olan 184 milyar dolar ihracat düzeyini aşmaya bir adım daha yaklaştıklarını ve yıllıklandırılmış ihracatla bu hedefi aştıklarını belirterek, "Artık yıllık ihracatımızı 200 milyar dolar seviyesinin üzerine taşımayı konuşma zamanı geldi" dedi. Sektör temsilcileri, ihracatçılar, esnaf ve girişimcilere seslenen Muş, şunları kaydetti: "Yeni dönemde memleketimizin her köşesini ziyaret edecek, sizlerin sorunlarıyla ilgili istişare süreçlerini daha da yoğunlaştıracağız. Çözüm üreteceğiz, yol açacağız. Yatırımcımızın, ihracatçımızın, esnafımızın işini kolaylaştırmak her şeyden önce Ticaret Bakanı olarak benim asli görevimdir."