İhracatta 'ikinci mucize' inovasyonla gelecek

Bakan Zeybekci, ''Endüstri 4.0 ve inovasyonla kg başına ihracatımızı önce K. Kore’deki 3.2 $'a, sonra Almanya ve Japonya gibi 4-5 $'lara getirmeyi hedefliyoruz. Türkiye bir mucize gerçekleştirdi ama artık ikinci faza geçmeliyiz'' dedi.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) ev sahipliğinde ve Ekonomi Bakanlığı’nın katkılarıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası Adana Buluşması’nın ikinci günü, siyaset, iş dünyası ve eğitim sektöründen pek çok kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Burada konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin yıllar içinde 2 milyar dolarlık ihracatını 150 milyar dolara getirerek bir mucize yarattığının altını çizdi. Zeybekci, “Hammaddesi, dizaynı, patenti, finansmanına başkalarına bağlı olan bir dünyada Türkiye bu mucizeyi gerçekleştirdi. Ama mucize buraya kadardı. Bundan sonrası için ikinci faza geçmek lazım. İhracat kilogramını en azından Japonya ve Almanya gibi 4,5 dolar seviyesine çıkarmamız gerekiyor. Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracata yelken açması için bilim, sanayi, teknoloji, ekonomi gibi pek çok alanda katma değer yaratan taraf olmalıyız” dedi

TÜBİTAK ÖZEL SEKTÖRE AR-GE DESTEĞİ VERECEK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de, üretimde yüksek teknolojinin payının yüzde 15'e çıkarmak gerektiğini belirterek, “Türkiye’de Ar-Ge içinde özel sektörün payının artması sevindirici. Yapacağımız çalışmalarla TÜBİTAK da sizlerin Ar-Ge yapmasına destek verecek bir kurum haline getirilecek" değerlendirmesini yaptı.

16 basamak yükseldik

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin Küresel İnovasyon sıralamasında 16 basamak birden yükselerek 58. sıradan 42'nci sıraya yükseldiğini söyledi. Büyükekşi, "Attığımız adımlar, birer birer hedefine ulaşıyor. Bunu dinamik gençlerimize borçluyuz” dedi. Adana’daki İnovasyon Haftası’nı ilk gününde 6 bin kişinin takip ettiğini açıklayan Büyükekşi, beş yıldan beri yapılan etkinlikleri ise 400 bin kişinin takip ettiğini söyledi.

Dönüşüme zorluyoruz

AKİB İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Zeki Kıvanç ise konuşmasında, İnovasyon Haftası'yla herkesi değişime ve dönüşüme zorladıklarını, değişim için sadece bireyleri değil şirketleri de inovasyona uyumlu hale getirmek gerektiğine dikkat çekti. 

Türkiye'ye sabotaj var

Ekonomi Bakanı Zeybekci, BBC’nin Türkiye’de bazı tekstil fabrikalarında Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığı yönündeki haberlerini ise sabotaj olarak nitelendirerek, "Tüm dünyanın takdirle önünde düğmelerini ilikleyerek saygı duyması gereken Türkiye, 2 tane bulunmuş olan mülteci çocuk işçiyle eleştiri yağmuruna tutuluyor. Böyle bir şey yapmanın arkasında kasıt var, Türkiye’ye sabotaj var. Bu iyi niyetli bir yaklaşım değildir" diye konuştu.

Türklerin hayal gücü şaşırtıcı

Yenilikçilik ve yaratıcılık açısından bir düşünce aracı olan Zihin Haritaları sisteminin yaratıcısı eğitim danışmanı Tony Buzan da bir konferans verdi. Buzan, inovasyon ve yaratıcılık için hayal kurmanın önemine değindi. Buzan, "Alışılmışın dışında bir ulusun karşısındayım. Pek çoğunuzun hayal kurduğunu gördüm. Hayal kurmak çok ciddi bir iştir. Yenilikçilik tartışmasında hayal çok iyidir" diye konuştu. 

Artık 'Endüstri 4.0' zamanı! 

Açılış konuşmalarının ardından AKŞAM Gazetesi Ekonomi Müdürü Mehmet Ali Ergün’ün moderatörlüğünü yaptığı ‘Türkiye’de İnovasyon ve Endüstri 4.0' konulu panel düzenlendi. Almanya’da Endüstri 4.0’ın öncülüğünü yapan Scheer firması, tasarım ürünleriyle Avrupa’ya otobüs satan Temsa firması, inovatif ürünleriyle dünyanın en önemli cam tedarikçilerinden biri haline gelen Şişecam firması ve geleceğin tekstil ürünlerini geliştiren Alman Aachen Üniversitesi’nden yetkililerin endüstri 4.0 ile ilgili deneyimlerini paylaştığı panel, büyük ilgi gördü. 

15 Temmuz milletin devrimi 

Bakan Zeybekci konuşmasında, "'Darbe girişimi' diye artık demeyelim olur mu? 15 Temmuz gecesi bu millet, insanlığın demokrasi tarihine altın harflerle yazılacak sivil demokrasi devrimini gerçekleştirdi" diye konuştu.