İhracatta hedef 402 milyar dolar

Geçen yıl 255.8 milyar dolar ihracat yapan Türkiye, bu yıl 267 milyar dolar hedefliyor. Bu rakam 135 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla birlikte 402 milyar dolara ulaşacak. İhracatçılar hedefi yakalamak için yeni dış pazarlara yönelecek.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2024 için ise toplam 402 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatı için yol haritasını belirledi. Cumhuriyet'in ikinci 100 yılına da rekorla başlamak isteyen TİM, küresel ticaretteki 2 trilyon dolarlık daralmanın etkisiyle uzak pazarlarda yaşanan ihracat kaybının telafisi için yeni dönemde ağırlıklı olarak ABD, Çin, Hindistan ve Kanada gibi ülkelere odaklanacak.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, 2024'te 267 milyar dolarlık mal ve 135 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedeflediklerini belirterek, "Alternatif ve potansiyel pazarlarımızı uzak yakın demeden radarımızda tutmaya devam edeceğiz. Ağırlıklı olarak ithalat potansiyeli yüksek büyük pazarlara yöneleceğiz. ABD'ye beş, Çin'e üç, Hindistan ve Kanada'ya iki ticaret heyeti organize edeceğiz. Aynı zamanda mayıs-haziran gibi 500 veya 600 kadar alıcıyı 2 gün boyunda Türkiye'de ağırlayacağız" dedi. Mustafa Gültepe, Kızıldeniz'deki çatışmaların Türkiye'nin ihracatına olumlu etkisinin olacağını belirterek, tedarik zincirinin Türkiye'ye yönelebileceğini söyledi.

Tekstil sektörünün yöneticileri Almanya'daki fuara birlikte katıldı.

TEKSTİLCİLER İHRACAT İÇİN GÜÇBİRLİĞİ YAPTI

Ev ve kontrat tekstillerinde dünyanın en büyük fuarları arasında yer alan ve geçtiğimiz günlerde Almanya'da düzenlenen Heimtextil Frankfurt'ta, Türk tekstil sektörü güçbirliği yaptı. 280 Türk firmasının yer aldığı fuarda oluşturulan stantta; birlikte katılan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB), Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) ve Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) sektörün gücünü ortaya koydu.