İhracatta dört dörtlük rekor

Türk ihracatçısı, pandemiye rağmen her ay ihracat rekorlarını tazelerken, kasım ayında 4 rekora daha imza attı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) kasım ayı verilerine göre; kasımda tüm zamanların aylık ihracatı, son 12 ay ve ilk 11 aylık ihracat rekorları kırıldı. Türkiye'nin kasım ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 33.4 artışla 21.5 milyar dolara ulaştı. Yılın ilk 11 ayında, yüzde 34 artışla 203.1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk ihracatçısı, son 12 ayın 11'inde Cumhuriyet tarihi rekorları kırdı.

BAZ ETKİSİNE BAĞLANAMAZ

Kasımda ithalat ise yüzde 26.7 artışla 26 milyar 794 milyon dolar oldu. Ocak-kasım dönemi ithalatı da yüzde 22.9 artışla 242.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Ocak-kasım döneminde ise ihracatımız 203.1 milyar dolar oldu. Bu rakamla 2019 verilerinin çok üzerine çıkıldı. Yani artış baz etkisine bağlanamaz" dedi. TİM Başkanı İsmail Gülle de, şunları söyledi: "Son 12 ayda 221 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Yıllık ihracat hedefimizi şimdiden aştık. İhracattaki artışın yaklaşık yüzde 60'ı küresel tedarik zincirlerindeki dönüşümden kaynaklandı."

TEDARİK ZİNCİRİNDEKİ AVANTAJIMIZIN SONUCU

Bakan Muş, döviz kurlarında son günlerde yaşanan dalgalanmanın vatandaşlara minimum düzeyde yansıması için azami çaba sarf ettiklerini söyledi. Türkiye'nin, tedarik zincirlerindeki konumunun avantajını çok iyi kullandığına dikkati çeken Miş, bu durumun ihracata somut olarak yansıdığını kaydetti. Bakan Muş, birçok AB ülkesi ve ABD'nin, tedarik ağıyla yatırımlarını Türkiye'ye kaydırdığına da işaret etti.