İhracatta ‘çelik' rota belirlendi

Çelik ihracatı yılın 5 ayında miktar olarak % 17.8 daraldı. Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Aslan, “Güneydoğu Asya, Batı Afrika ve Latin Amerika yeni hedef pazarlarımız” dedi.

Geçtiğimiz yılı 21.2 milyon ton ihracatla kapatan Türk çelik sektörü ‘yeni normal’ olarak adlandırılan dönem kapsamındaki ihracat rotalarını belirledi. Pandemi nedeniyle yılın ilk 5 ayında ihracatı miktar olarak yüzde 17.8 daralan, haziran itibarıyla artmaya başlayan sektör, küresel çelik pazarındaki rolüne devam etmek istiyor.

EYLEM PLANI ŞART

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan’a göre, küresel ticaret çarkları kademeli olarak dönmeye başladı. Aslan, şunları söyledi: “Salgın nedeniyle dünyada tedarik zinciri özelinde yeni bir döneme giriyoruz. Bu dönemde eskisi gibi dünyanın her bölgesine ihracat gerçekleştirmek zor. İç kaynaklarımıza daha fazla önem vermemiz gereken bir dönemdeyiz ancak ihracatı da göz ardı edemeyiz. Bu bağlamda çelik talebi artmakta olan Güneydoğu Asya, Batı Afrika ve Latin Amerika bu dönemde irdeleyeceğimiz pazarlar olacak.” Likiditenin tarihin en yüksek, faizlerin de en düşük seviyede olduğuna dikkati çeken Aslan, ülkeler pandemiyi büyümeye çevirmek için birtakım eylem planları oluşturacak. Mevcut küresel sistemde ilerleyebilmek adına bu eylem planları kaçınılmaz” dedi.

AB’DE 1.2 MİLYON TON ‘HAKSIZ’ KAYIP  

Avrupa Birliği’nin, bir süredir Türkiye aleyhine yürüttüğü korumacılık önlemlerine de değinen Aslan, şöyle devam etti: “2019’nun ilk 5 ayında Avrupa bölgesine 3.5 milyon ton çelik ihraç ederken bu yılın aynı döneminde bu rakam 2.3 milyon tona kadar geriledi. Yaşanan 1.2 milyonluk kayıp, bölgenin kendi pazarını korumak adına almış olduğu haksız kararlardan kaynaklanıyor. Bu haksız uygulamalara karşı hukuk savaşımızı yılmadan sürdüreceğiz.”