İhracatın kadın TİM'i ticari sefere çıkıyor

Kadın ihracatçı sayısının artması ve kadınların global ticarette daha etkin rol alması için çalışmalar hızlandırıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi Kadın Konseyi, Latin Amerika'da kadınların katılımıyla sanal ticaret heyeti yapacak.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’in bünyesinde 2018 yılında kurulan ve 54 üyesi bulunan TİM Kadın Konseyi, kadın ihracatçı sayısının artması, daha etkin olması, destek ve finansmana erişim konusunda bilincin artırılması hedefiyle çalışmalarını artırıyor. Bu kapsamda Covid-19 sürecinde daralan uluslararası ticaretin etkilerini, ihracatta yaşanan kaybı telafi etmek ve süreç sonunda oluşacak yeni dünya düzeninde daha güçlü bir şekilde yer almak için Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ve TİM organizasyonu ile Şili, Peru, Kolombiya ve Meksika’ya yönelik tüm sektörleri kapsayacak Sanal Ticaret Heyeti düzenlenmesine karar verildi.

7 ÜLKEYE DÜZENLENDİ

TİM Başkanı İsmail Gülle, “Ülkemizin dünyanın ilk 10 ekonomisinden birisi olma yolunda, kadınlarımızın ekonomiye, iş gücüne ve sosyal projelere katılımları bu anlamda büyük önem arz ediyor. Bu nedenle TİM Kadın Konseyi, faaliyetlerini artıracak. Bugüne kadar kadın girişimcilerimizle 7 ülkeye sanal heyet düzenledik. Bir yenisini, Latin Amerika ülkelerinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. İnanıyoruz ki, ‘İhracatla Yükselen Türkiye’nin mimarı kadınlarımız olacak. Kadın girişimcilerimizin iş hayatında karar alma mekanizmaları içerisinde, eşit haklara sahip olarak daha güçlü bir şekilde yer almaları gerekiyor. Bu yüzden atacağımız her adım, sadece ülkemizde değil, küresel anlamda da örnek teşkil edecek işlere imza atmamız anlamına gelecektir” dedi. 

55 BİN İŞLETMEYE 1 MİLYAR TL DESTEK 

KOSGEB tarafından 2015-2019 döneminde kadın girişimcilere ait 55.046 işletmeye 1 milyar 5 milyon destek sağlandı. Eximbank’ın kadın girişimciler için verdiği desteğe ise b85 firma başvurdu ve toplamda 6,1 milyon dolar kredi sağlandı. 

TÜRK KADINININ GÜCÜNÜ GÖSTERECEĞİZ 

TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcısı Melisa Tokgöz Mutlu: Dünya ticaretindeki rekabetin daha da arttığı bu dönemde katma değeri ve net döviz girdisi yüksek ürünlerin üretilip ihraç edilmesi gerekiyor. Bu süreçte Türk kadınının gücünü dünya pazarlarında daha da fazla görmeye başlayacağız.

TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcı Adalet İnanç: “TİM Kadın Konseyi olarak, ihracatçı olmak isteyen, yeni pazarlar kazanmak isteyen tüm kadınlarımıza destek vermeye hazırız.”

TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcısı Sultan Tepe: “TİM Kadın Konseyi olarak, kadın girişimcilerimize mentorluk yapmaya hazırız.”

TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcısı Belma Yılmazyiğit: Pandemi döneminde güçlü ekonomimiz için ihracatın çözüm olduğunu bilerek daha çok kadına ulaşmalı ve güçlü girişimci kadınlarımızla ihracata odaklanmalıyız”

TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcısı Nilgün Özdemir: “Güçlü Türkiye, kadınlarıyla güçlüdür. Bu süreçte kadın ihracatçılarımızın da dünya liginde yer alabilmesi için finansman erişiminin kolaylaştırıcı, yurt dışı heyetlerine katılımlarının sağlanması çok önemli.”

TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcısı Huriye Yamanyılmaz: Türk Eximbank ve özel bankalardan finansal kaynaklara erişim noktasında kadın girişimcilere daha fazla pozitif ayrımcılık yapılması yönünde gayret göstereceğiz.

TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcısı Pınar Taşdelen Ergin: Bizim yapmamız gereken, girişimci ruha sahip kadınlarımızın sayısını artırmak, iş dünyası içinde yer almaları için onları cesaretlendirmek, ihtiyaçları olan bilgiye sahip olmalarını sağlamaktır.