İhracatçıya yeşil pasaport ve 'çoklu' vize müjdesi

İhracatçıya yeşil pasaport kararının Bakanlar Kurulu’nda imzadan çıktığını belirten Bakan Tüfenkci, pasaportların yakında dağıtılmaya başlanacağını söyledi. İsrail de Türk işadamlarına 3 yıllık çok girişli vize uygulamasına başlıyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bakanlık toplantı salonunda Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal ve beraberindeki heyeti kabul etti. Burada konuşan Tüfenkci, istikrar ve güvenin en fazla iş adamları için gerekli olduğunu vurgulayarak, "Koalisyonların ve hükümetsiz kalmanın Türkiye'de maliyetini biliyoruz. Parlamenter sistemin darbeler ürettiğini de yaşayarak gördük" değerlendirmesinde bulundu. Tüfenkci, mevcut sistemin vesayet odaklarına açık olduğunu belirterek, sistemin her zaman kriz yaratabileceğini vurguladı. 

ANKARA’YA FUAR ALANI 

Sistemin bürokratik zorluklarından bahseden Bakan Tüfenkci, "2016 yılında alınan kararlar ancak 2017’de hayat geçirilebiliyor. İhracat seferberliği ile ilgili yapmış olduğumuz teşvikler ve uygulamalar daha hayata geçmedi, yeni yeni geçiyor. İhracatçıya yeşil pasaport kararı Bakanlar Kurulu’nda dün imzadan çıktı, yakında dağıtılmaya başlanır" diye konuştu. Tüfenkci, ayrıca, Ankara'nın ihtiyacı olan fuar alanının en kısa zamanda hayata geçirileceğini de sözlerine ekledi. Kabulde, MÜSİAD heyeti Tüfenkci'ye sorunlarını ve taleplerini iletti. 

Mayısta İsrail'e ticaret çıkarması

Normalleşme sürecine giren Türkiye-İsrail ilişkileri ihracat dünyasında ilk meyvelerini verdi. Türk-İsrail İş Forumu’nda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "15-17 Mayıs'ta İsrail’e büyük bir ticaret heyeti düzenleyeceğiz. Ticaret heyetlerine çok uzun bir ara vermiştik. İki ülke için çok yararlı olacağını ümit ediyorum" ifadelerini kullandı. 

3 MİLYAR DOLAR

Büyükekşi, son 10 yılda İsrail’e ihracatın neredeyse iki katına çıkarak 3 milyar dolar seviyesine; ithalatın ise yüzde 77 artışla 1.4 milyar dolara ulaştığını belirtti. Büyükekşi, şunları söyledi: "Potansiyelimiz daha yüksek. Sadece kendi ihracatımız artsın istemiyoruz. İsrail’in de artsın istiyoruz. Ayrıca başta Afrika olmak üzere 3. ülkelerde işbirliği yapmak istiyoruz. Amacımız ‘kazan-kazan’ prensibine dayalı bir ticari ortam yaratabilmek." 

400 BİN TURİST BEKLENİYOR 

TİM Başkanı Büyükekşi ayrıca, 2016’da İsrail’den Türkiye’ye 300 bin turist geldiğini, bu yıl rakamın 400 bin olmasını arzuladıklarını söyledi. İhracatçıların İsrail ile ticari ilişkilerde başlıca iki konuyu gündeme getirdiğini belirten Büyükekşi, bunların vize sorunu ve yaş meyve sebze ile kuru meyve sebzede karşılaşılan tarife dışı engeller olduğunu ifade etti. Büyükekşi, "Karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesi için vize sorununun çözülmesi gerekiyor" dedi.

3 yıllık 'çok giriş' hakkı 

İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen de, TİM Başkanı Büyükekşi’nin gündeme getirdiği vize sorunu için vize politikalarını kolaylaştıracak çalışmalara başladıklarını açıkladı. Cohen, "İşadamlarına çok girişli ve uzun süreli vizeler vermeye başlayacağız. 3 yıllık ve çok girişli olacak" dedi.