Akşam Gazetesi
Türkiye geçen yıl 254 milyar 172 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, bu yıl ise 255 milyar dolara ulaşmayı hedefliyor. 3 yıllık Orta Vadeli Plan'a göre de 2026'nın sonunda 302.2 milyar dolar ihracat öngörülüyor. Bu hedeflere ulaşabilmek için ise ihracatçıya sağlanan desteklerde artışa gidiliyor. Yeni dönemde temmuzda Eximbank kredilerinde ihracatçı için 70 milyar liralık ek destek sağlanmasıyla başlayan süreç, Merkez Bankası'nın art arda aldığı kararlarla devam ediyor. Temmuz ayında yaptığı değişikliklerle yüzde 30 ilave döviz satış şartı ile önden döviz satış şartı gibi koşulları kaldırarak krediye erişim şartlarını kolaylaştıran ve günlük 300 milyon lira olan kredi kullandırım limitini 1.5 milyar liraya çıkaran Merkez Bankası, dün de günlük kredi limitinin 3 milyar liraya yükseltildiğini açıkladı.
YENİ DIŞ KAYNAKLAR
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önceki gün katıldığı bir televizyon programında, "Kaynakları tüketimden ihracata ve yatırıma yönlendireceğiz. İhracatın finansmanı, rekabet gücü anlamında ne gerekiyorsa yapacağız" demişti. Dün de sosyal medya hesabından Merkez'in günlük kredi limitini 3 milyar liraya yükseltmesine ilişkin paylaşımda bulunan Şimşek, böylece günlük limit artışının temmuza göre 10 katına ulaştığını söyledi. Şimşek, paylaşımında "Üç aylık bir sürede ihracatçılarımıza günlük kredi limitini 10 kat artırdık. Bu, ihracatı önceliklendirme konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu gösteriyor. Kalıcı refah artışı için daha çok ihracat odaklı yatırım yapmamız gerekiyor. Orta vadede fiyat istikrarını sağlayarak şirketlerimizin küresel piyasalarda sermaye benzeri krediye erişimini sağlayacağız" ifadelerini kullandı.
KOBİ'YE DAHA ÇOK PAY
İhracatçının finansmanına öncelik verdiklerini belirten Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da reeskont kredilerindeki düzenlemeye ilişkin şunları söyledi: "Dezenflasyonun en kısa sürede tesisi için seçici kredi sıkılaştırmasıyla birlikte yol haritamızı kararlılıkla uyguluyoruz. Dezenflasyona geçiş sürecinde cari dengeye katkı sağlayan ihracatçılarımızın finansmana erişimine öncelik veriyoruz. İstihdam ve ihracattaki artışa önemli katkı sağlayan KOBİ'lerin reeskont kredilerindeki payının artmasını destekleyici uygulamalara devam edeceğiz."
ÖNEMLİ BİR SORUN AŞILDI
Reeskont kredi limitlerinin artırılması ile önemli bir sorunun aşıldığını belirten Türkiye İharcatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de "İhracatçımız finansman arayışıyla zaman kaybetmek yerine daha fazla üretime ve ihracata odaklanabilecek" dedi. KOBİ'lerin kredilerden aldığı pay artarken yüksek performans gösteren ihracatçıların önceliklendirildiği bir sürecin başladığını belirten Gültepe, Merkez Bankası'nın finansmana erişim konusunda yaptığı düzenlemelerin Türkiye'nin toplam ihracatına da pozitif yansımaları olacağını söyledi.
Dış ticaret açığı ve cari açığı (döviz açığı) azaltmak için ihracatın artırılmasının en büyük hedefleri olduğunu ve bu nedenle desteklerin artırıldığını belirten Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise firmalardan da artık ihracatta yeni hamleler yapmalarını beklediklerini söyledi.
TEŞVİK REKOR GETİRDİ
Temmuz ayında 50.3 olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, ağustosta 49.1'e gerileyerek 50.0 eşik değerinin altında kaydedildi. Böylece endeks, ihracatçıların Avrupa pazarlarında karşılaştığı koşulların zorlaştığına işaret etti. İhracatçıların dış pazarlarda karşılaştığı olumsuzluklara rağmen TCMB'nin reeskont kredisi desteğiyle ise tarihin en yüksek ağustos ayı ihracatına ulaşıldı. Ağustosta 21 milyar 619 milyon dolar seviyesine yükselen aylık ihracat, yılın 8 ayında 164 milyar 907 milyon dolar olarak gerçekleşti.