ÖZGÜL ÖZTÜRK
Dünyada yaşanan ekonomik ve siyasi sorunlara rağmen 2024 yılını 375 milyar dolar ihracatla kapatan Türkiye, bu yıl bu rakamı 390 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için gerekli eylem planı, dün Ticaret Bakanı Prof. Ömer Bolat tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıyla açıklandı. Mal ve hizmet ihracatını artıracak yeni destek mekanizmaları arasında; ticari diplomasinin güçlendirilmesinden gümrük süreçlerini kolaylaştırılmasına, uygun maliyetli krediden fuar katılım desteklerinin artırılmasına kadar 77 somut eylem yer alıyor. 2025 İhracat Eylem Planı'nın temel hedefinin Türkiye Yüzyılı'nı Ticaretin Yüzyılı haline getirmek olduğunu belirten Bakan Bolat, "Bakanlığımıza bu yıl 56 milyar lira bütçe ayrıldı. Bunun içinde 33 milyar lira, mal ve hizmet ihracatçılarına DFİF (Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu) destekleri olarak ayrıldı. Tahminimiz 27 bin 700-28 bin civarında ihracatçımız bu desteklerden faydalanacak" dedi.
DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ
13.5 milyar lira olan Eximbank sermayesinin 18 ayda 4 katı artışla 55 milyar liraya yükseltildiğini hatırlatan Bakan Bolat, "Reeskont kredilerinin maliyeti yeni yıla girerken 6 puan düşürülerek yüzde 29.9 geriledi. İhracat finansmanındaki maliyet önümüzdeki ay da yeniden düşürülecek. Merkez Bankamız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve Ticaret Bakanlığı olarak ortak bir çalışma yürütüyoruz" diye konuştu. Bakan Bolat, ayrıca İhracat Geliştirme A.Ş. (İGE) aracılığıyla 2025 yılında 160 milyar TL'lik kredi kefalet desteği sunmayı planladıklarını söyledi.
8 BİN 500 YEŞİL PASAPORT
Bu yıl 269 ticaret heyeti programı yapacaklarını, 85 alım heyeti organizasyonu gerçekleştireceklerini belirten Bakan Bolat, şunları söyledi: "65 yurtiçi fuara, 330 yurtdışı fuara, 1650 bireysel fuar katılımı destekleriyle ihracatçılarımızın yanında olacağız. 12 bin adet de pazara giriş belgesine yönelik yeni ve genç ihracatçılara destek vereceğiz. Bunun dışında 61 yeni şirketin 63 markasını da marka ve Turquality kapsamına alacağız. Böylece yeni 61 şirket ve 63 markayla birlikte toplamda 355 şirketin 380 markasını desteklemeyi hedefliyoruz. Ayrıca bu yıl 8 bin 500 yeni ihracatçımıza yeşil pasaport vermeyi hedefliyoruz."