YAŞAR KIZILBAĞ
Pandemi süreci ve Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte Türkiye, dünyanın üretim üssü haline gelmeye başlarken sanayici artan talebi karşılamak için çare arıyor. Üç aylık siparişlerinin dolu olduğu belirten ihracatçılar büyümek için TOKİ'nin kapısını çaldı. İhracatçılar arsa ve bina temini TOKİ'den sağlanan 'ihracat üsleri' kurulmasını istiyor.
KİRA ÖDER GİBİ
"Dünya bizi büyümeye zorluyor" diyen İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, bu konuyla ilgili girişim başlattıklarını duyururken yeni dönemin başkan adaylarından Ayşegül Çapan da, 'kira öder gibi' tesis sahibi olmak istediklerini söyledi.
SADECE İHRACAT İÇİN
Çapan "Sektörümüz yatırım yapmaya hazır. Yüzde 100 büyüme potansiyeli de mevcut. Ancak yatırım için arsa bulamıyoruz. Katma değerli üretim için makine parkına ayrılacak kaynaklar tesis kurulumu için kullanılıyor. Biz arsa ve bina temini TOKİ tarafından sağlanan içinde eğitim üniteleri ve laboratuvarların da olduğu sektörel kampuslerin kurulması için girişimlerimizi başlattık. Sadece ihracata yönelik yatırım yapılabilecek bu alanları ülkemize kazandıracağız" ifadelerini kullandı.
TEDARİK İÇİN BİRİM
6 büyük projeyle yönetime talip olduklarını belirten Çapan, finansmana erişimin önemli bir sorun olduğunu ve bir finans birimi oluşturacaklarını söyledi.
LME DEPOLARI İÇİN GİRİŞİM
2012 yılından bu yana konuşulan demir dışı metallerde Londra'ya kayıtlı LME (London Metal Exchange) depolarının kurulması için harakete geçildi. Tahsin Öztiryaki, konuyla ilgili bakanlıkta yaptıkları son toplantıda epey yol aldıklarını söyledi. LME depolarının kurulmasının hammadde konusunda sektöre avantaj sağlayacağını belirten Öztiryaki, "Hammadde tedarik maliyetimiz düşecek. Ton başına ödeyeceğimiz prim de azalacak" diye konuştu. Öztiryaki'nin verdiği bilgiye göre LME depoları liman bölgelerinde kurulacak. Bilindiği gibi dünyada bakır, alüminyum, demir, çelik gibi hammaddelerin fiyatlarında stoklar eridiği için aşırı dalgalanmalar söz konusu. LME repolarıyla küresel tedarikte yaşanacak bir kesintinin önüne de geçilecek.
İHBİR'DE KAZIM TAYCI DÖNEMİ
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (İHBİR) yeni başkanı Kazım Taycı oldu. Ellerinden gelen her türlü fedakarlığı yapıp sektöre katkıda bulunmaya çalışacaklarını ifade eden Taycı, "Katma değeri yüksek projemiz var. İlk olarak üyelerimizle birlikte toplanıp sorunlarımızı aciliyet sırasına sokmak istiyoruz. Tespit edip bunlara müdahalede bulunmak istiyoruz. Özellikle yağ ve şekerde ham madde tedariki kaynaklı sorunlarımız var. Gümrüklerimizle ilgili üreticilerimize daha kolay erişebilmesi için bir takım görüşmelerimiz olacak. Yurt dışında B2B görüşmelerimiz, fuar faaliyetlerimiz olacak" ifadelerini kullandı.