İhracatçı malını artık yerinde satacak... Amerika'ya mobilya Gana'ya çelik üssü

Türk ihraç pazarlarına kurulacak ‘Ticaret Merkezi'nin ilki bugün Şikago'da açılıyor. Sırada New York'ta kurulacak olan mobilya üssü var. Çelikçiler ise Gana'yı üs seçti.

YAŞAR KIZILBAĞ

Türkiye’nin ihraç pazarlarında açılması planlanan ‘Türkiye Ticaret Merkezi Projesi’nde adımlar hızlanıyor. Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle ilk merkez Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) bugün ABD’de açılıyor. Şikago’da kurulan bu merkezin ardından ABD’deki ikinci merkez bu kez mobilyacılar tarafından New York’ta açılacak. Gana’ya ise çelik sanayicileri tarafından ticaret merkezi kurulacak.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Ticaret merkezlerini 5-6 senede pek yaygınlaştıramamıştık. Artık elimizdeki malı sürekli pazarda tutmamız gerekiyor. Bunun yolu da ticaret merkezlerinden geçiyor. Çin’in bu şekilde büyümesinde lojistik merkezleri çok önemli” dedi.

HALI DA OLACAK

Bakanlığın birkaç kuruma ticaret merkezleri için görev verdiğini hatırlatan Gülle ABD’de mobilya lojistik merkezi yapacağız. İçine halı ve ev tekstilini de koyacağız. Birkaç tane açacağız. Şimdi sektör taleplerini topluyoruz. Dışarıda güçlü olmamız lazım” dedi.

SİPARİŞLER DOLDU

Bu merkezlerin 20-25 metrekarelik olacağını söyleyen Gülle, Gana’ya da çelik sanayicilerinin bir lojistik dağıtım üssü projesi olduğunu söyledi. Çelikte yüzde 60 fiyat artışı olduğunu ve talebin de sürekli arttığına dikkat çekti. Gülle yabancı alıcıların Türk halı ve mobilyasına da yoğun talebi olduğunu belirterek “Siparişler halıda 6 ay, mobilyada ise 3 ay dolu” dedi. Gülle yabancı yatırım konusunda ise “Çin ve Uzakdoğu’da çok önemli bir Türkiye merakı var. Bölgeden ciddi yatırımlar gelecek” diye konuştu.

İHRACAT TRENİNE SALDIRI AHLAKİ BİR ŞEY DEĞİLDİ

Çin’e giden ihracat treni konusunda ‘geri döndü’ şeklinde yazılanları ahlaki bulmadığını belirten Gülle “Bu milli meseleydi. Alın terimiz var. Ama bir şeye faydası oldu. Farkındalık oldu. Tren, ekstra önem kazandı” dedi. Gülle İhracatta demiryolunun payının yüzde 1’de olduğunu belirterek bunu artırmak gerektiğini de söyledi.

ÇİN’İN HAMMADDE ALIMI FİYATLARI ARTIRACAK

Hammadde fiyatlarında artış başladığını da anlatan Gülle “Çin ciddi bir hammadde çekiyor. Başta buğday olmak üzere gıda sektöründe de hammadde topluyor. Fiyatlar daha da artabilir. Önümüzdeki sene değişik bir yıl olabilir. Bu sene malın çokluğundan şikayet ederken seneye ‘o yok, bu yok’ diyebiliriz. Bu da fiyatları çok farklı bir yere taşıyabilir” dedi. Gülle şu anda bile bazı ithal hammaddeler pahalı olmasına rağmen bulamadıklarını da belirtti.

ELÇİLİK AÇILAN YERLERDE İHRACAT YÜZDE 27 ARTTI

TİM Başkanı Gülle “Büyükelçilik açılan yerlerde ihracatta yüzde 27 artış var. O yüzden dışarıda temsilciliklerimizin artırılması önemli. İhracatın bu kadar artması çok önemli bir veri. Cumhurbaşkanımızın Afrika açılımıyla bizim çok daha büyük potansiyel oluşturmamız gerekiyor. Bu bölgelerde Türkiye’ye duyulan sempatiyi ihracata tam yansıtamadık” diye konuştu.

KONTEYNER YOK

Gülle Türki cumhuriyetler arasında bir ticaret anlaşması olması gerektiğini de belirtti. Konteyner konusundaki sıkıntıya da dikkat çeken İsmail Gülle “Hâlâ Çin en büyük tedarikçi. Giden konteyner geri gelmiyor. Belki konteyner bulsak aylık ihracatta 18 milyar doları geçerdik” dedi. Konteynerın birkaç firmanın tekelinde olduğunu belirten Gülle nakliye fiyatlarının da 8 bin dolara çıktığını söyledi.