Türk ihracatçısı ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13'lük artışla 21.3 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek tüm zamanların en yüksek ağustos ayı ihracat rakamına imza attı. Bu rakamla ihracatta son 12 ayın tamamında rekor kırılmış oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM), Gaziantep'teki düzenlediği Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde verilen bilgiye göre yılın ilk 8 ayında 165 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk ihracatçısı, son 12 ayda ise 250 milyar doları aşarak yıllık bazdaki hedefine ağustos ayında ulaştı.
İTHALAT % 41 ARTTI
Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un verdiği bilgiye göre ağustosta geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 13.2 artışla 21 milyar 341 milyon dolara, ithalat ise yüzde 40.8 artışla 32 milyar 618 milyon dolara çıktı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe de, "Son 12 ayın tamamında aylık ihracat rekorları kırdık. Temmuz ve ağustos aylarında ihracatta kaydettiğimiz başarılar, Türkiye ekonomisinin büyümeye devam edeceğine işaret ediyor. İhracat tarafındaki başarılarımızı sürdürerek savaş nedeniyle oldukça çalkantılı geçen bu yılı, önemli bir büyüme rakamıyla kapatacağız" diye konuştu.
KİMYA SEKTÖRÜ LİDER
Gültepe, küresel piyasalardaki gelişmelerin de etkisiyle kimya sektörünün en çok ihracat yapan sektör olmaya devam ettiğini söyledi. 21 sektörde ihracat artışı yaşandığını belirten, "2.9 milyar dolarla kimya ilk sırada yer aldı" dedi. 53 ilin ihracatını artırdığını aktaran Gültepe, ağustosta 1.828 firmanın ilk kez ihracat yaptığını vurguladı. Gültepe birim ihracat değerinin ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 artışla 1.46 dolara çıktığını belirtti.
MUŞ: SIFIR ARAÇ SATIŞINDA KURALA UYMAYANLARA AĞIR CEZA GELECEK
Sıfır araç satışında 6 ay ve 6 bin kilometre kuralına ilişkin noterlere yazı gönderildiğini belirten Bakan Muş, "Orada 6 bin şekilde kilometreleri görmek istiyoruz dedik. Resmi bir yazı yazıldı ve noterler bunu görmek zorundalar. Eğer burada muvazaalı işlemler yapılırsa bununla alakalı yaptırımı Meclis'ten talep edeceğiz" dedi. Meclis açıldıktan sonra bununla ilgili yetki talebinde bulunacaklarını belirten Muş, şunları söyledi: "Kurala uyulmadığı takdirde cezai müeyyideyi de ciddi şekilde artıracağız. Bu muvazaalı işlemi tespit ettiğimiz zaman bunu uygulayacağız. 'Birilerinin üzerinden yaparlar' deniliyor. Siz bir kural koydunuz, o kuralın arkasından dolaşılıyorsa bu muvazaalı işlemdir hukukta. Dolayısıyla bu gerçeği yansıtmayan bir işlemdir. Bunun yaptırımı ağır olur. Sadece galericiye kalmaz bu iş, bireylere de gideriz o zaman. 15 Eylül tarihinden itibaren bu kurala uyacak herkes. Oradan elde edilecek kazancın tamamını ceza olarak yazacağız. Yani orada ikinci el sıfır diye satılan araçların kâr marjı var, belirlediğimiz o miktara kadar gideceğiz."
ENERJİ FATURAMIZ 100 MİLYAR DOLARA ÇIKIYOR
Bakan Muş, enerjideki artışların sanayiciye ilave bir maliyet anlamına geldiğine dikkati çekerek, "Siyasi partiler neden vardır, seçimi kazanmak için vardır. Seçime 9 ay kalan bir yerde hiçbir hükumet 'ya ben elektriğe bir zam yapayım, doğalgazı bir artırayım' demez" şeklinde konuştu. Bunun önemli bir kısmını bütçeden finanse ettiklerinin altını çizen Muş, "Halen orada bir sübvansiyon var ve bu artışlara artık bütçenin imkanları el vermediğinden zaruretten dolayı yansıtmak zorunda kalındı. Türkiye'nin ortalama enerji ithalatı 2019'dan geriye dönük 10 yıla bakın ortalama 35-40 milyar dolardır. Geçen sene 51 milyar dolar, bu sene 100 milyar doların üzerine çıkıyor. Bizim ortalama fiyatımızın 3 katı faturayla karşı karşıyayız" dedi.