İhracata pansuman olan çözüm! Mermerciler Mermerciler, Çin'e fotoğrafla satış yapıyor

Pandemi sürecinde Çin'de ciddi yara alan doğal taş ve mermer sektörü, çareyi ‘fotoğraflı ihracat'ta buldu. TİM Sektörler Konseyi Üyesi Çetinkaya, “Bu dönemde fotoğrafla satış bir pansuman etkisi yaratıyor” dedi.

Türkiye’nin maden ihracatında büyük bir yer tutan doğal taş ve mermerde ‘fotoğraflı’ satış yapılıyor. Bu da koronavirüs sürecinde yara alan sektörün ihracatına fiziki ticaret kadar etki etmese de, pansuman oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi ve Temmer Mermer Yönetim Kurulu Üyesi Rüstem Çetinkaya, “Kovid-19 bize fotoğraflı ihracatın da olduğunu gösterdi” ifadelerini kullandı.

ÖNÜMÜZÜ GÖRMELİYİZ

Çetinkaya, “Doğal taş ve mermer sektörü pandemi sürecinde şartlar el verdiğince ihracata fotoğraflı katkıda bulundu. Bu durumun destekleyici bir unsur olduğunu ifade etmek doğru olur. Fiziki ticaretteki kadar verimli satış grafikleri olmasa da bu dönemde fotoğrafla satış bir pansuman etkisi yaratıyor” değerlendirmesini yaptı. Rüstem Çetinkaya, şunları söyledi: “Alıcılar, stok seviyelerini minimum bazda tutmak için fotoğrafla alım gerçekleştirdi. Dünya genelinde seyahat engellerinin kısa sürede eski rayına girmeyeceği konuşuluyor. Bu bağlamda doğal taşta Çin’e ihracat özelinde önümüzü görmekte zorlanıyoruz. Gerçek anlamda alım ve ihracat için alıcıların Türkiye’ye seyahat etmeleri gerekiyor.”

ÜLKELER ARASI GEÇİŞ

“Şu anda iş dünyası için hızlı ülkeler arası geçiş / fast track koridorları gündemde” diyen Rüstem Çetinkaya, “Bu durum gerçekleşirse ihracatın bir nebze daha hareketleneceğini düşünüyorum. ‘Yeni normal’ olarak adlandırılan dönemde salgın öncesi dönemin rakamlarını yakalamak için ter dökeceğiz. Çin’deki pazardaki kaybımız mart itibarıyla yüzde 60’lara varan çok sert bir düşüş gösterdi. Akabinde nisan-mayıs aylarında dünya geneline yayılması sektörümüz için kaçınılmaz bir daralmayı beraberinde getirdi” diye konuştu.

OCAK-MAYIS DÖNEMİNDE MİKTAR OLARAK %11 DÜŞTÜ

Maden ihracatının bu yıl ocak-mayıs döneminde bir yıl öncesine göre miktar olarak yüzde 11, değer olarak ise yüzde 15 oranında gerilediğini anlatan Rüstem Çetinkaya, “Bu tablodaki temel etken kuşkusuz dünyayı kasıp kavuran, ticaret çarklarının durmasına neden olan küresel salgın. Küresel ekonomi yeniden ayağa kalkmak için küçük adımlarla harekete geçti. Dünya genelindeki vakaların seyri, ticaretin önümüzdeki dönem tablosuna ilişkin önemli ipuçları verecek” değerlendirmesinde bulundu.  

40 MİLYAR $’LIK KATMA DEĞER

Dünyada üretimi yapılan 90 maden türünün 80’i Türkiye’de bulunuyor. Türkiye; mermer, traverten, feldspat, krom, bor ve doğal taş ihracatında dünyada ilk 3’te yer alıyor. Maden ihracatı 2019’da 4.3 milyar dolar olarak gerçekleşirken, madenler, kullanımı itibarıyla hammadde niteliğinde olduklarından diğer tüm sektörlerle düşünüldüğünde ekonomiye sağladığı katma değer 40 milyar doları buluyor.