HABER MERKEZİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, Garanti BBVA, Akbank, Yapı Kredi, QNB Finansbank, Denizbank, TEB, Odeabank işbirliğiyle ihracatçılara yönelik yeni bir kredi paketi devreye alındı. TİM ile 11 bankanın katılımlarıyla gerçekleştirilen "Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi" imza töreni TİM merkezinde düzenlendi. "Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi" kapsamında, ihracatçı firmalar azami 5 milyon dolar veya TL cinsinden 100 milyon liraya kadar uygun maliyetli ihracat kredisinden yararlanabilecek. Birlik üyesi firmaların, azami kredi tutarı kadar ihracat bedellerini anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda kredi vadeleri de belirli sürelere kadar uzayabilecek. Firmalar, tercihleri doğrultusunda rotatif veya taksitli kredi seçeneklerinden birini tercih edebilecek.
KESİNTİSİZ KAYNAK
12 aylık bir süre ile başlayan kredi vadesi, firmaların azami kredi tutarı kadar ihracat alacaklarını anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda maksimum 36 aya kadar çıkabilecek. Bu şekilde, ihracatçılara kesintisiz kaynak desteği verilmesi hedefleniyor. Taksitli kredi seçeneğinde ise vade süresi azami 24 ay olarak uygulanacak. İmza töreninde konuşan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, "Bu paketin niteliğine bakıldığında KOBİ müşterilerimiz için 1 milyon dolar, KOBİ dışı müşteriler için 5 milyon dolar. TL cinsinden kredilerde 20 milyon TL ya da 100 milyon TL KOBİ ve KOBİ dışında maksimum rakamlar böyle. 1 milyar dolarlık paketin finansman noktasında müşterimize çok faydalı olacağı kanaatindeyim" dedi. Çakar, faizlerin dolarda 7.99, TL'de ise TLREF+4 olacağını da açıkladı.
TİM Başkanı Gültepe de "2028 yılı için 400 milyar doları mal ve 200 milyar doları hizmet ihracatı olmak üzere 600 milyar dolarlık hedefi koyduk. Büyük hedeflere ulaşmanın kilidi ise finansman" diye konuştu.
ŞİMŞEK: ÖNCELİK İHRACAT
İhracatçılara 1 milyar dolarlık paketi devreye sokan bankaları tebrik eden Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, "Kalıcı refah artışı için ihracatı önceliklendirmeye devam edeceğiz. 2024 yılında dezenflasyon ve ekonomide yapısal dönüşüm hız kazanacak. İç talebin yavaşlayacağı bir döneme gireceğiz. Firmalarımızın üzerine düşen ise ihracatı önceliklendirmek" dedi.
PROBLEM YAŞIYORDUK MEMNUN OLDUK
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı: İhracatçıya güzel ve farklı bir gözle bakılması bizleri son derece mutlu etti.
Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Talha Özger: Bu tip anlaşmaların sayıları artıkça ihracatçılar olarak bizler de finansman noktasında oldukça rahatlayacağız.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz: Uzun süredir ihracatçılar olarak finansmana erişim noktasında problem yaşıyorduk. Paketi memnuniyetle karşıladık.
İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca: Kredi paketi ihracatçıları bir nebze olsun rahatlatacak.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Rüstem Çetinkaya: TİM'in öncülük ettiği böyle bir paket programın açıklanıyor olması niyeti göstermek açısından çok değerli.
Türkiye Deri Konfeksiyoncuları DerneğiBaşkanı Fatih Dursun: Finansmana erişimin kolaylığı, bizi 2028'de hedeflenen 400 milyar dolar ihracat hedefine daha kolay taşıyacaktır.