İhracata 500 milyon $'lık düşük faizli kredi desteği

TİM ve Türkiye İş Bankası ihracatçıya özel bir protokol imzaladı. Anlaşma kapsamında ihracatçılara TL ve yabancı para olmak üzere toplam 500 milyon dolarlık düşük faizli bir nakdi kredi paketi sunuluyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye İş Bankası’yla ihracatçılara avantajlı bir destek paketi sunmak üzere işbirliği protokolü imzaladı. İhracatçı firmalara, uygun koşullu kredi ve ürünlerin yer aldığı, Türk Lirası ve yabancı para olmak üzere toplam 500 milyon dolarlık nakdi kredi paketi sunuluyor. Bu kapsamda; her firma özelinde azami 150 bin dolar-euro veya 1 milyon TL TL tutarında kredi kullandırılıyor. TİM üyesi tüm ihracatçılara 1 yıl vadeli dolar kredilerde yıllık yüzde 2.40, euro kredilerde yıllık yüzde 1.15 faiz oranıyla ‘İhracat Döviz Kredisi’ sunuluyor.

PAKETTE NELER VAR?

Destek paketinde; Fuarlara Katılım Kredisi, Maximiles TİM İhracatçı Kart, kadın girişimcilere özel faiz oranlı kredilerin yanı sıra sigorta ve eğitim gibi ihracatçının ihtiyacına uygun hizmetlerde de indirimler yer alıyor. Desteklerle firmaların salgın sürecini en az hasarla atlatacaklarını belirten TİM Başkanı İsmail Gülle, “3 nokta çok mühim. Kredi faizlerinin düşük olması ihracatın finansmanında önemli bir nokta. Paket kapsamının 500 milyon dolar olması da bizler için çok önemli bir adım. Ayrıca, paket kapsamında, pozitif ayrımcılığın sağlanması adına kadın girişimci ihracatçıların kullanacakları kredilerde daha avantajlı koşullar da oluşturuldu” dedi.

FAİZİ DÜŞÜK TUTTUK

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali de, şunları söyledi: “Ülke ekonomisinin büyümesinde kritik bir rolü olan ihracat, özellikle pandemi sürecindeki zor dönemden çıkışta da büyük önem taşıyor. Devam eden ekonomiye destek paketlerimizin yanı sıra, TİM ile bugün imzaladığımız protokolle ihracatın finansmanı için her ihtiyaca uygun vade ve ödeme seçenekleri sunuyoruz. Protokol kapsamında, ihracatçılarımızı desteklemek için faiz oranlarımızı mümkün olan en düşük seviyede tuttuk. İhracat döviz kredilerinde uyguladığımız düşük faiz oranlarının, ekonomideki tüm kesimler için de kritik olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin ihracattaki konumunu güçlendirecek desteği vermeye devam edeceğiz.” 

İLK 23 GÜNDE YÜZDE 34.3 ARTIŞ

“Bankaların ihracat kredileri geride bıraktığımız nisanda yüzde 69’luk artışla 196 milyar TL seviyesine ulaştı” diyen İsmail Gülle, şöyle devam etti: “Şoklara dayanıklı ve seri reflekslere sahip ihracatçılar, böylesi kriz dönemlerinde attıkları yerinde adımlarla yaşanan her şoktan güçlenerek çıkmayı başarıyorlar. Öyle ki, haziran ayının geride bıraktığımız ilk 23 gününde ihracatımız 9.1 milyar dolara ulaşarak geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 34.3 gibi kayda değer bir artış gerçekleştirdi.” 

İsmail Gülle (solda) ve Adnan Bali, salgın nedeniyle tokalaşmadı.

‘TİM KART’LA AVANTAJLI ALIŞVERİŞ 

Protokol kapsamında ‘Maximiles TİM İhracatçı Kart’ ve ‘Maximiles TİM İhracatçı Kart Premium’ kartları da ihracatçıların kullanımına sunuluyor. Kartlarla ihracatçılar, yaptıkları alışverişlerden hem MaxiMil hem de MaxiPuan kazanacak. Maximiles TİM İhracatçı Kart otel rezervasyonundan vize işlemlerine kadar ihracatçıların hayatlarını kolaylaştıracak birçok önemli ve fark yaratacak ayrıcalığı da içeriyor.