İhracat yeni normale rekorla başladı

İhracat haziranda bir önceki yıla göre % 15.8 artarak 13.4 milyar dolar oldu. Mayıs ayına göre ise % 35.2 ile ihracatta ‘rekor artış hızı' elde edildi. 1.443 firma ihracata başladı, 27 sektörün 24'ü ihracatta artış sağladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye’nin ihracatı haziran ayında yüzde 15.8 artışla 13 milyar 469 milyon dolar oldu. İhracat, mayıs ayına göre de yüzde 35.2 yükselirken, rekor artış hızı elde edildi. Haziranda 1.443 firma ihracat ailesine katılırken, 27 sektörün 24’ü ihracatta artış sağladı. En çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 sektör otomotiv, kimyevi maddeler, hazırgiyim, çelik ve elektrik- elektronik oldu.

SANAL HEYETLER SÜRECEK

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Türkiye, küresel ticaretin güvenilir limanı olduğunu tescilleyerek ihracatta normalin de ötesindeki seyrine başladı. Ülkemiz, nasıl ki dünya ticaretindeki olumsuz gelişmeler ve Türkiye’ye yönelik finansal saldırılara rağmen pek çok kez ihracatı artırmayı başardıysa bugün yine başardı” dedi. Gülle, “Haziranda ‘Yeni Nesil Ticaret Diplomasisi’ faaliyetlerimiz kapsamında Ticaret Bakanlığı’mız koordinasyonuyla sanal ticaret heyetlerinin bir yenisini daha organize ettik. Sanal ticaret heyetlerimiz Özbekistan, Kenya ve Hindistan’la sınırlı kalmayacak. Hedef pazarlarda ‘Yeni Nesil Ticaret Diplomasisi’ faaliyetlerimize aralıksız olarak devam edeceğiz.”

174 ÜLKEYE TL İLE TİCARET

İhracatın detayları ise şöyle: 

• İhracat ailesine 1.443 firma katıldı. Bu firmalar 101 milyon 384 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 

•144 ülkeye ihracat, 2.43 milyar dolar arttı. Bu 144 ülkenin 119’unda artış yüzde 10’un, 61’inde ise yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşti.

• Mayısta 27 sektörün 25’i ihracatta düşüş yaşarken, haziranda 27 sektörün 24’ü ihracatta artış sağladı.

• En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke ise Almanya, İngiltere ve ABD oldu. 

• 174 ülkeye ihracatta 4 milyar 219 milyon TL tutarında ihracat gerçekleştirildi.

‘YAPILAMAZ’ DENENİ BAŞARDIK 

Salgının Türkiye’nin üretim ve ihracatını mart, nisan ve mayıs aylarında olumsuz etkilediğini aktaran TİM Başkanı İsmail Gülle, şunları kaydetti: “İhracat ailesi, salgın döneminde ‘Önce Türkiye, Önce İhracat’ diyerek üreten Türkiye’nin dinamosu olmaya devam etti. Ülkemizde haziran ayıyla başlayan normalleşme sürecinde ilk ayı geride bıraktık. Türkiye, küresel ticaretin güvenilir limanı olduğunu tescilleyerek ihracatta normalin de ötesindeki seyrine başladı. Olağanüstü koşulların barındırdığı fevkalade fırsatların farkındayız. İhracatçılarımıza güveniyoruz. Çünkü onlar hep yapılamaz denilenleri yaptı, başarılamaz denilenleri başardı.” 

GÜÇLÜ ÇIKIŞ SİNYALİ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da, mayısta ihracatın durmadığını ancak azaldığını ifade ederek, “Zaten bize toparlanma sinyali vermişti. Haziranda daha iyi olmasını bekliyorduk” dedi. Pekcan, “İhracatçımızın, sanayicimizin, işçimizin özverili çalışmalarıyla Türkiye olarak pandemide sağlık alanında ayrıştığımız gibi ekonomik alanda da ayrışarak güçlü çıkış sinyali verdik” ifadelerini kullandı.