İhracat kısıtlaması yağ fiyatını düşürecek

Ticaret Bakanlığı, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik kısıtlamaya ilişkin yaptığı açıklamada kararın iç piyasadaki yükselmiş fiyatları geriye çekmesini beklediklerini bildirdi.

Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik kısıtlama kararına ilişkin açıklama yapan Ticaret Bakanlığı, kararın iç piyasadaki yükselmiş fiyatları geriye çekmesini beklediklerini bildirdi. Kararın yeni hasat dönemi başlayıncaya kadar uygulanmaya devam edeceğini kaydeden bakanlık, kutulu ambalajlı ihracatta ise herhangi bir kısıtlama olmadığını bildirdi. İç ticaretteki dengelerin yakından takip edildiğinin belirtildiği açıklamada, "Bir Akdeniz ülkesi olan Türkiyemizde halkımızın zeytinyağını tüm dünyadaki gibi çok yüksek fiyatlardan tüketmemesi amacıyla 19 Temmuz 2023 tarihinde litrede 20 cent fon kesintisi uygulaması getirmek zorunda kalınmıştı" denildi.

Açıklamada, diğer tarımsal ürünlerin üretim gerçekleşmelerine de değinilerek, tarım sektöründe ve gıda ürünlerinde dengenin büyük çoğunlukla iklim ve meteorolojik şartlardan etkilendiği bildirildi. İlkbahar aylarındaki verimli yağışlar ve hükümetin üretim ve fiyat destekleri neticesinde tarımda birçok üründe istenilen düzeyde üretim artışı gerçekleştiği vurgulandı. Tahıllarda, buğday ve un fiyatları için bir olumsuzluk oluşmadığı belirtildi.