İhracat arttı, sanayici umutlu

Zor ayda aylık rekor. Küresel ticarette hammadde ve konteyner sıkıntısının yoğun yaşandığı martta ihracatta aylık bazda tüm zamanların rekoru geldi. İhracat martta yüzde 42.2 artışla 19 milyar dolara ulaşırken üç aylık ihracat ise 50 milyar doları aştı.

Küresel ticarette yaşanan sıkıntılara rağmen Türk ihracatçısı yeni bir rekora imza attı. Hammadde tedariki ve konteyner sıkıntısının yoğun yaşandığı martta ihracat yüzde 42.2 artışla 18 milyar 985 milyon dolara ulaşarak tüm zamanların aylık rekorunu kırdı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İsmail Gülle'nin dün basın toplantısıyla duyurduğu verilere göre pandeminin zorlu koşullarına rağmen 3 aylık ihracat ise yüzde 17.3'lik artışla 50 milyarı aştı. Bu rakam da tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek rakamı oldu.

İHRACATÇININ ZAFERİ

Pekcan "İhracatta hızlı bir toparlanma görmekten memnunuz. Aylık 19 milyar doları yakaladık. Bu ihracatçılarımızın zaferi. İhracatçılarımız, Türk ürünlerini dünyanın dört bir noktasına ulaştırmaya devam ediyor" diye konuştu. Pekcan ithalatın ise martta yüzde 25.8 artarak 23.6 milyar olduğunu belirterek "Dış ticaret açığımız yüzde 14.2 düşüş göstererek 5.5 milyar dolardan 4.7 milyar dolara geriledi" dedi.

YILLIK HEDEFİ AŞARIZ

TİM Başkanı İsmail Gülle ise ardı ardında 4 aydır rekor kırdıklarını belirterek "Yıllık ihracat hedefimiz olan 184 milyar dolardan çok daha yüksek rakamlara, 200 milyar dolarlara hep birlikte ulaşacağız. İhracat günlük olayların, farklı görüşlerin ötesinde, bir memleket meselesi" dedi.

TÜRK MALLARINI 218 ÜLKEYE TAŞIDILAR

Mart ayında ihracatçıların Türk bayrağını 218 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardığını belirten Gülle "150 ülkeye ihracatımızı artırma başarısı gösterdik. İhracatçılarımızın en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülke; 1 milyar 670 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 240 milyon dolarla ABD ve 1 milyar dolarla Birleşik Krallık oldu. İhracatımızı tutar bazında en çok artırdığımız ülkeler ise; 535 milyon dolarlık artışla Birleşik Arap Emirlikleri, 439 milyon dolarlık artışla İtalya ve 437 milyon dolarlık artışla Irak oldu" ifadelerini kullandı. Gülle'nin verdiği bilgiye göre martta AB ülkelerine ihracat artışı ise yüzde 47'yi buldu. Bu artışta Avrupalı tedarikçilerin Çin yerine Türkiye'yi tercih etmelerinin etkisi büyük oldu.

174 ÜLKEYE TL İLE İHRACAT

İsmail Gülle'nin verdiği bilgiye göre Türk Lirası ile açılan beyannamelere göre, 174 ülkeye toplam 6,3 milyar TL tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi. 7 bin 175 firma ihracat işlemlerinde Türk Lirası'nı tercih etti.