Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Aydın, iflas ertelemelerin neden oluştuğuna ilişkin de şu görüşleri paylaştı: "İflas erteleme, bir firmanın, 'Bana nefes aldırıldığında, ayağa kalkabilirim' iddiasının mahkemece kayıt altına alınmasıdır. Eleştirdiğimiz şey; uygulamadaki eksikliklerdir. Yoksa 'iflas erteleme kökten kalksın' demiyoruz.” Aydın eleştirileriyle ilgili olarak, “Bir firmanın iyileşeceğinin bir günde nasıl anlaşıldığını anlayamıyoruz. Adam perşembe günü başvuruyor, mahkeme cuma karar veriyor. Ne yetenekli bilir kişiler var ki aynı anda 3-5 sektörde faaliyet gösteren bir firmaya ilişkin bir günde karar alabiliyor” dedi.
İki tarafı da koruyacak sistem
Aydın bu konuda borçluyu da alacaklıyı da koruyacak bir sistemin getirilmesi gerektiğini dile getirdi. Bütün paydaşlarla bu işin çözümü için devletle iletişim halinde oldukları bilgisini veren Aydın, "Devlet bu konuda bir düzenleme yapılması hususuna sıcak bakıyor. İnşallah çok uzun olmayan bir sürede bununla ilgili düzenleme, eksiklikleri ortadan kaldıran, alacaklı ve borçluyu eşit halde yarıştıran bir sistemi kurgulamış olacağız” diye konuştu.
Faiz oranının inmesini bekliyoruz
Aydın, uzun vadede faizlerin aşağı yönlü olmasını öngörerek, bankaların sermaye karlılığının yüzde 10, risklerinin ise yüzde 15 büyüdüğüne dikkati çekti. Aydın, " Türkiye yüzde 5 büyüyecekse krediler yüzde 15 büyümelidir. O yüzde 15'lik kredi büyümesini temin etmek için özkaynak getirisinin yüzde 10 değil de daha yukarı olması lazım" şeklinde konuştu.
Sorunlu kredi rasyosu normal
Küresel ticaretteki daralmanın yeni olmadığını vurgulayan Aydın, "Bankacılık sistemindeki kredilerin geri dönüşlerinde bir miktar sıkıntı olduğunu görmeye başladık ama bu kesinlikle yönetilebilir düzeydedir. Sorunlu kredi rasyosu yüzde 3 civarında. Bu gayet normal" dedi.
Bu yıl 250 milyon ücret ve komisyonu geri ödeyecek
HÜSEYİN Aydın, ücret ve komisyonlar konusunda hakem heyetleri düzenlemeleriyle ilgili ciddi eleştirileri olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti: “Eleştirileri gidip anlattık. Bunları giderirsek özkaynak kârlılığımız yüzde 10 değil de yüzde 11 olur. Sadece geçen sene Ziraat Bankası 600 milyon lira para ödemiştir. Sektör ise 2015'te 1,8 milyar lira ücret ve komisyon iadesi yaptı. Bu da 20 milyar lira daha az kredi demektir. 20 milyar lira daha az kredinin maliyetlere yansıması vardır. Ziraat Bankası olarak bu sene ise 300 bin kişiye 250 milyon ödemeyi düşünüyoruz."
New York haberleri bomboş!
Aydın ayrıca, Ziraat'in New York şubesiyle ilgili çıkan haberlerin içinin boş olduğunu söyledi. Fed New York şubesinin 2009’daki denetimlerde sistem teknolojisinin yenilenmesini istediğini hatırlatan Aydın, "2013'te bitirmemiz lazımdı ama bitirememişiz. Arkadaşlarımızı tekrar gönderdik. Dedik ki 'Tekrar denetleyin, biz de sistemimizi yenileyeceğiz.' Fed New York bunu kabul etti. Denetimler yapıldı ve bize normlara uygun faaliyet göstermediğimizi yazan herhangi bir bulgu iletilmedi."
Marka değerine zarar
Aydın, eksiklikleri giderdiklerini anlatarak, “Ziraat Bankası'nın yapmadığı bir şeyin, yapmış gibi algılatılması bizim marka değerimize zarar vermektedir. Bunun için bu konuyu kamuoyuyla paylaşmak istedim” diye konuştu.Aydın, New York şubelerinde ağırlıklı olarak kurumsal bankacılık yaptıklarına da vurgu yaptı.