IFC'den Türkiye'ye 3 yılda 9 milyar dolar

Türkiye'de son 10 yılda 19 milyar dolarlık yatırım gerçekleştiren Uluslararası Finans Kurumu (IFC), önümüzdeki 3 yılda da 9 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı. IFC, yeni paketiyle özellikle deprem bölgesine odaklanacak.

Türkiye'nin Orta Vadeli Plan'ı (OVP) da kapsayan yeni ekonomi politikalarının dış kaynaklara da olumlu yansımaları devam ediyor. Önceki gün borçlanma maliyetini etkileyen en büyük gösterge olan Türkiye'nin kredi risk primi son 2.5 yılın en düşük verisi olarak 364 puana kadar indi. Ekonomiye olan güvenin göstergesi bu gelişmenin ardından dün de Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Orta Doğu, Orta Asya, Türkiye, Afganistan ve Pakistan Başkan Yardımcısı Hela Cheikhrouhou, Türkiye'ye gelecek 3 yılda 9 milyar dolar yatırım yapmayı hedeflediklerini açıkladı. Cheikhrouhou, "Bu hedef piyasa koşullarına, müşteri talebine ve iç onaylara bağlıdır. Özellikle deprem bölgesine destek sağlamaya büyük önem veriyoruz" dedi.

10 YILDA 19 MİLYAR DOLAR

Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 19 milyar dolar yatırım yaptıklarını kaydeden Cheikhrouhou, makroekonomik dalgalanmaların yaşandığı bir dönemde Türk özel sektörüne destek amacıyla son 2 yıldır ülkedeki yatırımları artırdıklarını belirtti. Cheikhrouhou, şunları söyledi: "Türkiye'de özel sektörün gelişimini desteklemek için uzun vadeli finansmana 2 milyar dolar yatırım yaptık. Odak noktamız, zorlu bir makroekonomik ortamda ekonomik büyümeyi hızlandırmaya, istihdamı artırmaya, ihracatı desteklemeye ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olmaktı. Ayrıca IFC, küresel ticaret finansmanı programına katılan bankalar aracılığıyla Türk şirketlerine garantiler sağlayarak yaklaşık 1 milyar dolarlık sınır ötesi ticareti kolaylaştırdı."

BÖLGESEL MERKEZ ÜLKE

Türkiye özel sektörünün gelişmiş ve oldukça dayanıklı olduğunu, ülkenin yakın bölgelerde de güçlü bir genişleme potansiyelinin bulunduğunu belirten Cheikhrouhou, Türkiye'nin, Akdeniz, Ege ve Karadeniz'e sınırı olan, Avrupa, Asya ve Afrika için etkili bir bölgesel merkez görevi gören benzersiz bir stratejik konuma sahip olduğunu söyledi. Türkiye'nin özellikle petrol ve doğalgaz açısından enerji koridoru görevi de gördüğünü belirten Cheikhrouhou, "Türkiye önemli bir hava yolculuğu merkezi haline geldi ve büyük bir lojistik merkez olmaya hazırlanıyor. Ülkenin reel sektörü, gelişmekte olan piyasalar arasında en gelişmiş sektörler arasında yer alıyor ve denizaşırı pazarlara doğru genişleme potansiyeli taşıyor" diye konuştu. Cheikhrouhou, IFC'nin, rekabet gücünü ve yenilikçiliği artıran etkili projeler aracılığıyla ülkedeki işletmelerin istihdam oluşturmasına ve ekonomik büyümeyi desteklemeye kararlı olduğunu vurguladı.

DEPREMZEDE İLLERE YENİ PAKET YAKINDA

Depremden etkilenen bölgelerde bankacılık, imalat ve altyapı sektörlerinde uzun süredir faaliyet gösteren özel ortaklarımız aracılığıyla önümüzdeki 1.5 yıl içinde yaklaşık 1 milyar dolar dağıtmayı amaçlıyoruz. Yakın zamanda depremden etkilenen 11 ildeki mikro ve küçük işletmeler, hane halkı ve çiftçilere yönelik, anlaşmalı bankalarımız aracılığıyla dağıtılacak önemli bir finansman paketini açıklayacağız."

TÜRKİYE'NİN İKLİMİNE YATIRIM

Yabancı yatırımcıların Türkiye'deki iklimlendirme sektörüne ilgisi artıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye İklimlendirme Meclisi Başkanı Zeki Poyraz, "Yabancı yatırımcılar Türkiye'de sıfırdan tesis kurmak veya şirket satın almak istiyor. Coğrafi konumu nedeniyle Türkiye'nin şansı büyük, bunu iyi değerlendirmeliyiz. Avrupa Birliği (AB) ticari kurallarına uyum ve bir adım ötesini tasarlamaya ihtiyaç var" dedi.