Özgül Öztürk-Kocaeli
Yuvacık Barajı’ndan gelen içme suyunun elektriğe dönüşmesini sağlayan bir sistem kuran Kocaeli Belediyesi, 130 milyon metreküp kapasiteli barajın suyuyla yılda 100 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılayacak. Kocaeli Belediyesi, ulaşım için yalnızca doğal gazla çalışan ve içinde kütüphane olan 200 yeşil otobüsü kullanıma sundu. İZAYDAŞ’ın öz kaynaklarıyla yüzde 100 yerli üretim olarak tasarlanan proje için 10 milyon TL yatırım yapıldı.
Türbin diyarbakır'da üretiliyor
Yıllık 14 milyon kilovatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip tesiste salyangoz yapısını içeren türbinler ise Diyarbakır’da özel olarak imal edildi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, yaptığı konuşmada, "Bu tesisle Kocaeli’ndeki 100 bin ailenin elektrik ihtiyacı karşılanacak" dedi. Tesisin elektrik satışından elde edilecek gelirle beş yılda kendisini amorti etmesi bekleniyor.
Projeye 32 milyon euro
Çevreci 200 otobüs de hizmete sokuldu. Doğalgazla çalışan otobüsleri devreye alan belediye bu proje için 32 milyon euro ödedi. İçinde kütüphane olan araçların bir kısmında da Avrupa’da olduğu gibi bisiklet konulacak yerler oluşturuldu.