İçeride spekülasyon, dışarıda tam güven

Seçim öncesi spekülatif haberlerin dolaşıma çıkarıldığı bir ortamda gerçekleşen euro cinsi tahvile 5 kat talep geldi. Ekonomistler başarılı ihracın, içeride ortaya atılan spekülasyonlara önemli cevap olduğu görüşünde.

Son dönemde Türkiye'nin yurt dışı borçlanma ihalelerine yönelik artan ilgi önceki günkü euro cinsi tahvil ihracında zirveye çıktı. İçeride seçim öncesi spekülatif haberlerin dolaşıma çıkarıldığı bir ortamda, 3 yıl aradan sonra gerçekleşen euro cinsi tahvile 300'e yakın yatırımcıdan 5 kat talep geldi. Toplam ihraç miktarı 2 milyar euro olurkan 21 Mayıs 2030 vadeli tahvilin kupon oranı yüzde 5.875, getiri oranı yüzde 6.125 olarak gerçekleşti. İşlem, ülke tarihinin en yüksek tutarlı euor tahvili ihracı olarak kayıtlara geçti.

BATI ÜLKELERİ ALDI

Tahvilin yüzde 42'si İngiltere ve İrlanda, yüzde 21'i diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 15'i ABD, yüzde 13'ü Ortadoğu, yüzde 5'i Türkiye ve yüzde 4'ü diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı. Bu tahvil ihracıyla birlikte yılbaşından bu yana 5.2 milyar dolarlık finansman sağlanırken ekonomistler başarılı ihracın, içeride ortaya atılan spekülasyonlara önemli cevap olduğu görüşünde birleşti.

'GÜVENİN GÖSTERGESİ'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yaptığı açıklamada spekülasyonlara dikkat çekerek "Yerel seçim sürecinde kısa vadeli beklentiler ile oluşturulan spekülatif söylemler ve pozisyonlar programımızın hedeflerine ulaşmasını engelleyemeyecek. Bu başarılı ihraç uluslararası yatırımcıların ülkemize olan güveninin, programımıza duyulan inancın açık bir göstergesidir" dedi.

İDDİALAR DOLAŞIMA SOKULDU

ÖTV VE KDV'DE ARTIŞ YALAN

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, ""Bakan Şimşek'in kura müdahale edileceğini veya ÖTV ve KDV'de artış olacağını söylediği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Yetkililerin açıklamaları dışında yapılan spekülatif haberlere itibar edilmemelidir" denildi.

YIL SONU TÜFE BEKLENTİSİ % 44.19

Merkez Bankası, mart ayı anket sonuçlarını açıkladı. Buna göre geçen ay yüzde 3.17 olan mart ayı TÜFE artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 3.43'e çıktı. Yıl sonu TÜFE artışı beklentisi de yüzde 42.96'dan yüzde 44.19'a yükseldi. Ankete göre bir önceki ankette 40.02 olan 2024 yıl sonu dolar beklentisi mart anketinde 40.53 oldu. Gelecek yıl için cari işlemler açığı beklentisi de 31.8 milyar dolara geriledi.

PİYASALAR ŞİMŞEK'E GÜVENOYU VERDİ

Tahvil ihalesini değerlendiren Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash geçen hafta uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in not yükseltmesinin de katkısıyla kredi piyasalarının Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e güvenoyu verdiğini söyledi.

Analist Cüneyt Paksoy ise son tahvil ihracının hem zamanlama hem de konjonktür açısından önemli bir cevap niteliği taşıdığını belirterek, "Çünkü son günlerde daha çok piyasa; kur tarafına, enflasyon tarafına ve seçimden sonra orada oluşabilecek yeni süreçlere odaklanmış durumda. Neticede atılan adımların karşılığı olarak geçen hafta Fitch Ratings de not artışı yaptı" dedi. Paksoy dünkü tahvil ihracını kredi risk primindeki (CDS) düşüş, Fitch'ten gelen not artışı ve kurulan dengelerin bir karşılığı olarak okumak gerektiğini belirterek "Bu anlamda önemli" ifadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener de "Türkiye'ye dönük yatırım iştahını artırmaktadır. Son ihraç, Hazine'nin bu yıl piyasalardan yaklaşık 10 milyar dolarlık borçlanma hedefi olması ve bu hedefini gerçekleştirme açısından önem arz etmektedir" dedi.