Hurdaya ayrılan çelikler sanat eserine dönüşecek

Tosyalı Holding'in kullanılmış ve hurdaya ayrılmış demir çelikleri sanatçılar tarafından ileri dönüşümle sanat eserine dönüştürülecek ve 17. Contemporary Istanbul'da sergilenecek. Fuat Tosyalı, “Sürdürülebilirlik genetik kodlarımıza işledi” diyor.

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Dünyanın en büyük çelik üreticileri arasında yer alan Tosyalı Holding, sürdürülebilirlik stratejisi çerçevesinde, üretim süreçlerinde her şeyi döngüsel ekonomiye kazandırarak yeniden değerlendirmeyi hedefliyor. Bu yaklaşımın şirketin genetik kodlarına işlediğini söyleyen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Dünyanın sayılı yeşil çelik üreticilerinden biriyiz. Bizde hava, su, enerji başta olmak üzere hiçbir şey israf edilmiyor, en küçük bir toz parçası bile teknoloji ve inovasyon ile insan, toplum ve doğa için yarar sağlayacak hale getiriliyor. Bu yaklaşımı sanat başta olmak üzere hayatın farklı alanlarına taşımayı bir toplumsal sorumluluk olarak görüyoruz. Bu çerçevede sanatın ve sanatçıların toplumdaki değişim ve dönüşümü harekete geçiren en önemli aktör olduğunun bilincinde olan bir kurum olarak sürdürülebilirliğin sanatla daha fazla anlam kazanacağını düşünüyoruz. Bu anlayışla Contemporary Istanbul'la sanatta ileri dönüşümü desteklemek üzere uzun soluklu işbirliğine başladık" diye konuştu.

ESERLERİ DE ALACAK

Tosyalı Holding'in geçen yıl başlattığı bu işbirliği, bu sene büyüyerek sürüyor. Holding bu kapsamda, aralarında Songül Girgin, Emrullah Örünklü, Koray Tokdemir, Neriman Ülker ve Chiara de Rocchi'nin bulunduğu sanatçıları, "Artist in Residence (Sanatçı Misafir Programı)" kapsamında Contemporary Istanbul'da ağırlayacak. Sanatçılar, Tosyalı Holding'in Osmaniye'deki tesislerini ziyaret ederek eserlerini yapacakları malzemelerini seçtikten sonra İstanbul'da kendileri için hazırlanan stüdyoda, hurdaya ayrılmış ürünlerden katma değerli yeni eserler üretme yöntemini kullanarak çalışmaya başlayacak. Sanatçıların hurdaya ayrılan demir-çelik ürünlerinden üreteceği eserler, 17. Contemporary Istanbul'da sergilendikten sonra ise yine Tosyalı Holding tarafından satın alınacak.

Fuat Tosyalı, şirketin sürdürülebilirlik çalışmalarını anlattı.

ESKİDEN PRESTİJDİ ŞİMDİ UTANÇ

Tosyalı, sözlerine şöyle devam etti: Eskiden fabrikaların bacasından çıkan siyah dumanlar, 'üretim fazla' diye, prestij olarak algılanırdı. Şimdiyse duman utanç kaynağı. Artık müşteri buzdolabı alırken bile doğaya en az tahribatla üretilmiş materyaller tercih ediyor. Biz de çeliğin de en yeşilini üretiyoruz. Ben de bir tüketici olarak alışveriş yaptığım markaların kârını nerelerde kullandığına, parasını neye harcadığına dikkat ediyorum.

ÇELİK FİYATLARI İNME SÜRECİNE GİRDİ

Tosyalı'nın dünyanın en ince çeliğini yaptığını söyleyen Fuat Tosyalı, "Çeliği peçete inceliği seviyesine kadar inceltiyoruz. Ve bunu gıda ambalaj endüstrisinde kullanmak üzere bütün dünyaya da satıyoruz" dedi. Çelik fiyatlarındaki artışa da değinen Fuat Tosyalı, "Pandemiyle birlikte bir türbülans oluştu. Ama şimdi bir sakinleşme gözlemliyoruz. Bence çelik fiyatları inme sürecine girdi" dedi.