Hurda araçlar savunmaya ‘demir-çelik’ olacak 

Hurda araçlara verilecek ÖTV teşviğinin, savunma sanayiine de katkı sağlaması bekleniyor. MKE Hurda İşletmesi, teşvikle gelecek araçların geri dönüşümünü yaparak, silah ve mühimmat üretimine yönlendirecek.

Ülke genelindeki 3 hurda müdürlüğüyle yıllık yaklaşık 300 bin ton ömrünü tamamlamış malzemeyi savunma sanayiine girdi olarak geri kazandıran Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Hurda İşletmesi, hurda otomobillere yönelik yeni teşvik düzenlemesine hazırlanıyor. Başta askeri kurumlar olmak üzere, tüm kamu kurum ve kuruluşlara ait ömrünü tamamlamış malzemeleri, İzmir-Aliağa, Kocaeli - Seymen ve Kırıkkale’deki hurda müdürlüklerinde toplayan MKE Hurda İşletmesi, önceliği savunma olmak üzere sanayiinin ham madde ihtiyaçlarını karşılıyor.

İTHALATA İLAÇ OLABİLİR 

Türlerine göre ayrıştırılan hurdaların içindeki pirinç, bakır, demir ve çelik malzemeler, MKE’nin Ağır Silah ve Çelik Fabrikası’yla Pirinç Fabrikası’na gönderiliyor. MKE Hurda İşletmesi Müdür Yardımcısı Fehmi Çınar, Türkiye’nin ham madde için ihtiyaç duyduğu hurdanın üçte ikisini ithal ettiğini belirterek, hurdanın stratejik öneme sahip olduğunu ifade etti.

600 BİN ARAÇ BEKLENİYOR 

Fehmi Çınar, 20 yaş ve üstü araçların borç ve cezalarının silinmesi düzenlemesi sonrasında bin 300’e yakın aracın teslim alındığını söyledi. Çınar, açıklamasında şunları kaydetti: “2002 model ve altındaki araçlara verilmesi planlanan ÖTV teşvikinin de savunma sanayiine önemli katkı sunmasını bekliyoruz. 6 milyona yakın araçtan yüzde 10’unun değerlendirildiğini düşünürsek 600 bin araç demek. Bu da savunma sanayimiz için oldukça iyi bir girdi sağlar.” 

İthalata 3 yerli oto fabrikası parası!

Bu arada Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği İktisadi İşletmesi Genel Müdürü Muharrem Yamaç da, Türkiye’nin hurda ithalatına ortalama 6.5 milyar dolar harcadığını söyledi. Yamaç, “Ham maddeye elimizdeki hurdalardan ulaşırsak, bu kaynaklarla 3 yerli otomobil fabrikası kurabiliriz” dedi.

Fırtına Obüsü son dönemde TSK’nın terörle mücadelesinde önemli bir rol oynadı.

Fırtına obüslerine namlu

Geçen yıl yaklaşık 300 bin ton ömrünü tamamlamış malzemeyi işlediklerini söyleyen Çınar, “Önceliğimiz, geri dönüşümle elde edilen bu malzemelerle Kırıkkale’deki MKE Pirinç Fabrikası ve Fırtına obüslerinin namlularının da yapıldığı Ağır Silah ve Çelik Fabrikamızın ham madde ihtiyacını karşılamak. Buradaki hurdalar, vatan savunması için silah, kurşun, mühimmat ve diğer savunma sistemlerinin üretiminde kullanılıyor” dedi.