Hükümetten öğrenciye müjde

2018 yılı bütçesinde en büyük pay 134 milyar lira ile eğitime ayrıldı. Böylece bütçe giderlerinin yaklaşık yüzde 18'ini tek başına eğitime ayırıyoruz. Başbakan Yardımcısı Şimşek Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mavera Konferans Salonu'nda, üniversitenin akademik yıl açılışı dolayısıyla ilk dersinde konuyla ilgili flaş açıklamalarda bulundu.

1

Başka bir ifadeyle toplanan her 100 liralık verginin 22 lirasını doğrudan doğruya eğitime harcayacağız.

ÖĞRENCİYE DEV KAYNAK: 

2 milyon öğrencinin faydalanacağı burs ve öğretim kredisi için 11.2 milyar, 1.4 milyon öğrencinin taşımalı eğitim ve yemek yardım programına 3.4 milyar, özel okullara giden 335 bin öğrenciye 1.5 milyar, pansiyonlarda barınan 341 bin öğrenci için 1.1 milyar, 18 milyon öğrencinin ücretsiz ders kitabı için 600 milyon, takviye kursları için 1.6 milyar, 380 bin engellinin eğitim hizmeti için 2.6 milyar lira kaynak koyduk.

BURSLAR ARTIYOR: 

Yükseköğretim öğrencilerine verilen burs ve kredi tutarını 2018'de 425 liradan 470 lirayaçıkarıyoruz.

GELİRLER 696.9 MİLYAR OLACAK:

Gelecek yıl bütçe giderleri 762.8 milyar lira, bütçe gelirleri 696.8 milyar lira, vergi gelirleri 599.4 milyar lira, bütçe açığı 65.9 milyar lira öngörüldü.

YATIRIMA 85 MİLYARLIK ÖDENEK: 

Geçen yıla göre yatırım ödenekleri yüzde 10 artırılarak 85 milyar liraya çıkarıldı. Yatırım harcamalarının bütçedeki payı yüzde 11.2'ye ulaştı.

KAMUDAN 141 MİLYARLIK YATIRIM:
Kamu gelecek yıl toplam 141 milyar lira yatırım harcaması yapacak. Büyümeye destek verecek. Kamu yatırımlarında en yüksek payı 25.5 milyar lirayla ulaştırma aldı. Eğitim yatırımlarına 14.3 milyar, tarıma 10.1 milyar, sağlık için de 8.5 milyar lira tahsis edildi.

BAŞBAKAN YARDIMCISI ŞİMŞEK AÇIKLAMA YAPTI

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bütçenin beşte birini eğitime ayırdık, bütçede en çok parayı eğitime harcadık. Okullaşma oranlarında hem net hem brütte muazzam bir artış oldu." dedi.

Şimşek, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mavera Konferans Salonu'nda, üniversitenin akademik yıl açılışı dolayısıyla ilk dersi verdi.

Ekonominin toplumun her kesimini ilgilendirdiğine işaret eden Şimşek, dünyanın büyük bir borç birikim sürecinde olduğunu, küresel belirsizlik, jeopolitik risklerle beraber piyasada hareketli bir görüntü oluştuğunu anlattı.

Dünyadaki refah artışını arka planında ticaretin ve dışa açıklığın olduğunu belirten Şimşek, gerekli tedbirler alınarak yapılan ticaretin refah artışına önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.

Yatırımların her zaman esas olduğunu, kalıcı refahın da bu sayede gelişebileceğini vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:
"Yatırımların milli gelire oranı konusunda son dönemlerde düşüş söz konusu. Dünyada bu orana baktığımızda son 26-27 yıldır istikrarlı devam ediyor. Ama gelişmiş ülkelerde düşüş söz konusu. Bu da verimlilikte azalmaya neden oluyor, borçluluktan bahsediyoruz. Gerek gelişmiş gerekse gelişmemiş ülkelerde borçluluk hızla artıyor. Bu geldiğimiz seviye ister istemez tedirgin ediyor çünkü borç, uzun vadede gelişmeyi yavaşlatır. Bu hane halkı için de böyle, şirketler içinde."