Hükümetten kırmızı et seferberliği

Hükümet, et fiyatındaki yükselişi engellemek için dört koldan çalışma yürütüyor. Fiyatları dengelemek için yapılacak 15 bin 500 ton et ithalatının yanında hayvancılığa verilen destekler de artırıldı. Buzağı desteği 350 liraya çıkarılırken, işletmelere de destek var.

1

MİRAY ÇİMEN

Hükümet, kırmızı et fiyatlarındaki artışı engellemek için dört koldan çalışma yürütüyor. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin 15 bin 500 ton etin ithal edilmesi hakkında çalışmanın tamamlanacağını açıklamasının yanı sıra yurt içi üretimi arttırmak için de çalışmalar yapılıyor. Buzağı desteğinin 350 liraya çıkarılması, sertifikalı çoban istihdamına 5 bin lira destek ve karma yem ürünlerindeki KDV’nin kaldırılması da fiyatların dengelenmesi için yapılan diğer çalışmalar arasında.

15 BİN 500 TON İTHALAT

Başbakan Yardımcısı Canikli önceki günkü Bakanlar Kurulu’nun ardından yaptığı açıklamada Türkiye'nin gündeminde kırmızı et üretimi ve fiyatıyla ilgili son dönemlerde tartışmalar olduğunu anımsatmıştı, Yıllık kırmızı et üretiminin 1 milyon 150 bin ton olduğunu belirten Canikli, yaz aylarında yüzde 10-12 civarında tüketim artışı gerçekleştiğini, bunun fiyatlarda artışa yol açmaması için Et ve Süt Kurumunun (ESK) ithalat konusunda yetkilendirildiğini söylemişti. Kurumun şu ana kadar 400 ton kırmızı et ithalatı yaptığını, 15 bin 500 ton etin ithali çalışmalarının da kısa zamanda da sonuçlanacağını dile getiren Canikli, yaz aylarındaki talep artışının fiyatlara yansımaması için gereken her türlü çalışmanın yapıldığını söyledi.

BUZAĞI BAŞINA 350 LİRA

Hükümet kırmızı et fiyatlarını dengelemek için yurtiçi üretimle ilgili de bir dizi çalışma yürütüyor. Bu kapsamda, hayvancılık destekleri arttırıldı. Buzağı başına verilen destek miktarı 350 liraya çıkarıldı. Döl kontrol projesi kapsamındaki buzağılara da ilave 50 lira da destek veriliyor. DAP, GAP, DOKAP ve KOP kalkınma bölgelerindeki illerde bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerinin modernizasyonu için ahır ve ağıl tadilatıyla yeni inşaata yüzde 50, damızlık boğa ve koç-teke alımı içinde yüzde 80 hibe ödeniyor. 

ESK'ya ithalat yetkisi verildi 

Bakanlar Kurulu'nda önceki gün kırmızı et üretimi ve fiyatıyla ilgili tartışmalar da değerlendirilmişti. Yıllık kırmızı et üretiminin 1 milyon 150 bin ton olduğu bildirilirken, yaz aylarında yüzde 10-12 civarında tüketim artışı gerçekleştiği hatırlatıldı. Kurban Bayramı öncesi bunun fiyatlarda artışa yol açmaması için Et ve Süt Kurumu'na (ESK) ithalat yetkisi verildi.

Sertifikalı çobana 5 bin TL 

Sertifikalı çoban istihdam eden işletmelere 5 bin liralık destek devam ediyor. Bu teşvikin istihdama katkı sağladığı belirtiliyor. Ayrıca Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla sektöre yönelik sübvansiyonlu kredi sağlanırken, karma yem ürünlerindeki yüzde 8 olan KDV de kaldırıldı.

Büyükbaş hayvanda soykütüğü çıkarılıyor

Hayvan hastalıklarını önlemek amacıyla başlatılan küpe uygulaması desteği de 2016'dan itibaren verilmeye başlandı. Büyükbaş hayvan varlığı içerisindeki kültür ırkı hayvan oranının artırılarak, hayvan başına verim ve performans değerlerinin arttırılmasına yönelik olarak 'Soykütüğü ve Önsoykütüğü Projesi' ile 'Döl Kontrolü Projesi' uygulanıyor. Oluşturulan genomik seleksiyon laboratuarı ve veri tabanıyla yüksek verimli ve kaliteli hayvanlar damızlık olarak seçilerek yeni nesiller oluşturulması sağlanacak.