HABER MERKEZİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, (solda) Türk-İş Başkanı Ergün Atalay (ortada) ve Hak-İş
Başkanı Mahmut Arslan'ın (sağda) da yer aldığı toplantıda, "Toplu sözleşmenin işçilerimize ve kurumlarımıza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Kamu çalışanlarının aylardır beklediği zam oranı netleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamu işçilerinin ücretlerine refah payı dahil yüzde 45 zam yapıldığını, böylece en düşük kamu işçisi ücretinin 15 bin liraya çıkarıldığını açıkladı. Buna göre; kamu işçilerine birinci yılın ilk 6 ayı yüzde 45 zam, ikinci 6 ayı yüzde 15 zam + enflasyon farkı, ikinci yılın ilk 6 ayı yüzde 10 zam + enflasyon farkı, ikinci 6 ayı yüzde 10 zam + enflasyon farkı verilecek. Dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 2023 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü imza töreninde konuşan Erdoğan, bu protokolle yaklaşık 700 bin kamu işçisinin 2023-2024 döneminde alacağı ücretin çerçevesinin belirlendiğine dikkat çekti.
MESAİDE % 70 ARTIŞ
İmzalanan protokolle kamu işçilerinin taban ücretleri, ücret zamları, sosyal yardımları, maktu ödemeleri, diğer özlük ve yan haklarının belirlendiğine işaret eden Erdoğan, şunları söyledi: "n Başkaca iş primi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ila yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz. n Ayrıca gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10'luk ilave yapıyoruz. n Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70'lik artışa gidiyoruz. Gece çalışanların ücretlerinin de yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz.
* Giyim ve yemek yardımlarının rakamlarını güncelleyerek, ücret zammı oranında artırıyoruz. n Ek ödeme, sosyal yardım ödemesi, hizmet zammı, tediye dışı ikramiye gün sayısı gibi başlıklarda da artışlar yapıyoruz."
MEMUR VE EMEKLİSİ
Yaklaşık 3.5 milyon memur ile 2.5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7'nci Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos'ta başlayacak. Bu bakımdan, kamu işçilerini ilgilendiren çerçeve protokol, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevesini belirlemesi açısından da önem taşıyor.
NELER OLMUŞTU?
20 Ocak'ta başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin işçilere ilk teklifi, ilk 6 ay için yüzde 30 zam ve 11 bin 500 lira taban aylık olmuştu. Hükümet son olarak 12 bin lira taban ücret ve ilk 6 ay için yüzde 40 zam teklif etmişti. İşçileri temsil eden Türk-İş ve Hak-İş'in ortak talebi ise aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi ve bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi talebinde bulunmuştu. Ayrıca taban ücret artışı ve refah payının eklenmesinden sonra ise birinci 6 ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için yüzde 5'er zam ve enflasyon farkı isteniyordu. Hükümetin dünkü son kararı ile işçilerin talebi karşılanmış oldu.
TEMMUZDA YENİ MÜJDELER GELİYOR
Tüm vatandaşların gelirini artırarak refah seviyesini yükseltecek yeni düzenlemeler yapacaklarını belirten Erdoğan, "Asgari ücret artışından memur ve emekli maaş zammına bu konuda yılbaşında gerçekleştirdiğimiz çalışmaların devamını getireceğiz. Temmuz ayı için bu doğrultuda enflasyon farkı ve refah payı esasına dayanan hazırlıklarımız var. Bilhassa memurlarımız müsterih olsunlar. Onların haklarını teslim etmek ayrıca bizim boynumuzun borcudur" dedi.
KİM NE DEDİ?
Bakan ve konfederasyon başkanları kamu işçilerinin ücret artışını şöyle değerlendirdi:
* Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: Toplu sözleşme bir ülkede serbestçe işliyorsa, işçiler ve işverenler toplu pazarlığı özgür iradeleriyle gerçekleştiriyorlarsa demokrasinin işleyişi sağlıklı demektir. Bu bakımdan Türkiye'de bu kurumun işleyişi, Türk demokrasisine katkı yapmaktadır.
* Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay: Toplu iş sözleşmesi, 700 bine yakın işçinin çoluk çocuğuyla 3 milyonluk bir aileyi ilgilendiriyor.
* Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) Genel Başkanı Mahmut Arslan: Cumhurbaşkanımız emek ve işçi hareketi ile Türkiye'deki çalışanların sorunlarının çözümü konusundaki kararlılığını bir kez daha göstermiştir.
KİMLERİ KAPSIYOR?
Kamu toplu iş sözleşmesi; Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiriyor.