Hububatta 4 ayda 4 milyar dolarlık ihracat

Hhububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün yılın ilk 4 ayı sonunda toplam ihracatı yüzde 6 artışla 4 milyar dolar oldu.

Bisküvi, buğday unu, bitkisel yağlar, şekerli ve kakaolu ürünler ile makarna başta olmak üzere temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün yılın ilk 4 ayı sonunda toplam ihracatı yüzde 6 artışla 4 milyar dolar oldu. En fazla ihracat gerçekleştirilen Irak'tan sağlanan gelirin yüzde 15,6 arttığı dört aylık dönemde, yüzde 15,2 gerilemeye rağmen ABD ikinci sırada yer aldı.

Yurt içinde döviz bazında artan maliyetlere rağmen elde edilen bu yükselişte geçen yıl üretimde sağlanan verimliliğin ve miktar bazında yüzde 26,1'e ulaşan ihracat artışının önemli rol oynadığını belirten TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu şunları söyledi: "Son dönemde kâr marjlarımız daraldı fakat hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki gelişmelere bağlı olarak yılın ikinci yarısına daha iyimser bakıyoruz."