Huawei: Güneşten elektrik üretiminde avantajlısınız

Huawei Türkiye Digital Power İş Grubu Direktörü Zhao, Türkiye'nin yüksek güneş ve radyasyon potansiyeli ile güneş enerjisinden elektrik üretme konusunda önemli bir avantaja sahip olduğunu belirtti.

Türkiye'nin yüksek güneş ve radyasyon potansiyeli ile güneş enerjisinden elektrik üretme konusunda önemli bir avantaja sahip olduğunu belirten Huawei Türkiye Digital Power İş Grubu Direktörü Gavin Zhao, "Türkiye yaklaşık 83 milyonluk nüfusuyla 25 milyon haneye, 70 binden fazla sanayi sitesine ve 500'den fazla veri merkezine sahip. Son dönemde, kümülatif güneş enerjisi kurulumları 9GW değerine yaklaştığı. Bu da Türkiye'de yılda tüketilen toplam elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 6'sına denk geliyor. Bu kapasitenin 2030 yılına kadar 38 GW'a çıkması öngörülüyor. Türkiye'de dijital enerjinin gelişimi için büyük fırsatlar ve zengin iş kolları bulunuyor" dedi. Huawei, Macaristan'da düzenlenen 2022 Avrupa İnovasyon Günü'ne ev sahipliği yaptı. Burada konuşan Gavin Zhao Türkiye'nin enerji depolama sistemleri alanında bölgenin önemli ülkelerinden biri haline geleceğini söyledi.

ANKARA'YA MERKEZ

Zhao, Türkiye'nin bu konuyla ilgili mevcut yasal düzenlemelerinin konut sakinlerine 25kW kurulu gücün üst sınırına kadar güneş enerjisi sisteminden faydalanma hakkı verdiğine değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Smart PV (Akıllı Fotovoltaik) alanındaki iş ortaklarımızla ERC System ile birlikte, Ankara'da bir eğitim merkezi açmayı ve yerel ekosistemi geliştirmeyi hedefliyoruz. Ev tipi güneş enerjisi sistemleri alanında faaliyet gösteren firmalar burada kurulum ve bakım konusunda detaylı eğitim alacak."