Honda fabrikasından yerli oto doğacak

Honda Şekerpınar fabrikasını satın alan Habaş, yeni yol haritasını Hannover IAA fuarında açıkladı. Toplam 1 milyar euro yatırımla şirket ticari ve binek araç üretecek. SUV ve sedan araçlar 2025'te rekabetçi fiyatla satışta olacak.

SÜMER DEMİRCİLER

Honda Şekerpınar fabrikasını 2021 yılında satın alan Habaş, ağır ticari kamyon ve otobüsler dışında binek araç üretimine de başlıyor. Hem Manisa'daki kamyon fabrikası'na hem de Şekerpınar'a toplam 1 milyar euro yatırım yapmayı planlayan şirket Şekerpınar fabrikasının 50.000 olan yıllık üretim kapasitesini 75.000 adete çıkartacak. 2025 yılından itibaren satışlara başlayacak olan şirket yapılanmasına devam ediyor. Fabrikada sedan ve SUV olmak üzere iki model üretecek olan şirket bunları rekabetçi fiyatlarla satmayı planlıyor.

1 MİLYAR EURO YATIRIM

Katıldığı Hannover ticari araç fuarı IAA'da konuşan HABAŞ Otomotiv Genel Müdürü Hüseyin Urkun, HABAŞ olarak 2021'in başında İzmir Çiğli'de önce Ar-Ge faaliyetlerine başladıklarını dile getirerek, Manisa'da organize sanayi bölgesinde 100 bin metrekarelik bir alanda seri üretim için fabrika kurduklarını söyledi. Söz konusu fabrikanın 2025'in başında seri üretime geçeceğini belirten Urkun, "Fuarda gösterimini yaptığımız ticari araçların ön üretimlerini de Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde kendimize ait iki fabrikada yapıyoruz. Daha sonra bütün hepsini Manisa OSB'ye taşıyacağız. Honda fabrikasını da satın almamızla beraber orayı da devreye soktuk" diye konuştu.

İKİ MODEL ÜRETİLECEK

Honda'nın Şekerpınar'daki üretim fabrikasını binek otomobil üretimi için kullanacaklarını belirten Urkun, "Binekte de sedan ve crossover olmak üzere iki ayrı modelde araç üretmeyi planlıyoruz. 2025'in sonuna doğru binek otomobili açıklayacağız. Binekte hibrit, plug-in hibtrit ve benzinli olmak üzere üç versiyonumuz da olacak. Tasarımları kendi bünyemizde oluşturduk" dedi.

HABAŞ MARKA BATARYA ÜRETİYORUZ

Üretilecek araçlarda kullanılacak bataryayı hücre olarak Uzakdoğu'dan aldıklarını anlatan Urkun, "Tüm araçların üzerinde HABAŞ batarya var. Belgesi, tipi, onayı bize ait. Yani bataryaları orada yaptırıp getiriyoruz. Paketleme yapıyoruz. Burada paketleme ve diğer komponetleri üretiyoruz" şeklinde konuştu.

FİYATI RAKİPLERİN ALTINDA OLACAK

Otomobil üretimi için de yatırımların devam ettiğine dikkati çeken Urkun, şu ana kadarki yatırımın otomobil dahil yaklaşık 250-300 milyon euroları bulduğunu ve toplam yatırım tutarının ticari araçlarla birlikte 1 milyar euro'yu bulabileceğini söyledi. Urkun, Honda fabrikasındaki üretim kapasitesini otomobil için 75 bine yükselteceklerini belirterek, "Daha önce Honda'dan aldığımızda 50 bin kapasiteydi. Kapasiteyi 75-100 bine çıkarıyoruz. Manisa'da da hafif ticari dahil 20 bin adet ticari araç üretim kapasitesi olacak" dedi. Bayi ağı oluşturma çalışmalarına başladıklarını aktaran Urkun, rakiplerin sürekli altında bir fiyatla piyasaya çıkacaklarını söyledi.